Ľudia a psy si môžu naozaj rozumieť

Mnohí psičkári tvrdia, že ich pes rozumie, čo mu hovoria. Nová štúdia maďarských vedcov potvrdila, že môžu mať pravdu. Výskumníci sa totiž rozhodli porovnať, ako pracuje mozog človeka a mozog psa pri rozlišovaní hlasu. Použili na to skenovanie funkčnou magnetickou rezonanciou (MRI) a zistili, že aj psy sú citlivé na emocionálne zafarbenie ľudského hlasu.

24.02.2014 11:00
Pes Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Podľa biológov sa časť mozgu zodpovedná za rozlišovanie hlasu začala vyvíjať už pred 100 miliónmi rokov, čo bolo aj obdobie, kedy žil posledný spoločný predok súčasných ľudí a psov. Sčasti to vysvetľuje, ako sa medzi ľuďmi a psami vyvinulo silné priateľstvo, ktoré pretrváva už desiatky tisíc rokov.

„Psy a ľudia sa delia o podobné spoločenské prostredie,“ hovorí Attila Andics z Výskumnej skupiny komparatívnej etológie MTA-ELTE v Budapešti, ktorý spolu s kolegami výsledky výskumu publikoval v žurnále Current Biology. „Podľa našich zistení psy a ľudia používajú podobný mechanizmus na spracovanie sociálnych informácií. To by mohlo vysvetľovať, prečo si ľudia a psy pri vokálnej komunikácii tak rozumejú,“ dodal.

Andics s kolegami vycvičili 11 psov, aby ležali bez pohnutia počas skenovania mozgu magnetickou rezonanciou. To umožnilo urobiť rovnaký experiment na psoch aj ľuďoch, o čo sa zatiaľ nikto nepokúsil. Zaznamenávali aktivitu mozgu psov aj ľudí počas toho, ako počúvali takmer 200 zvukov vydávaných psami a ľuďmi. Zvuky zahŕňali veselý štekot, nariekanie, smiech aj zúfalý plač.

Získané snímky následne ukázali, že psy aj ľudia spracúvajú zvuky v približne rovnakej časti mozgu. Nebolo však prekvapením, že psy silnejšie reagovali na psie zvuky a ľudia zase na ľudské. Výskumníkov však prekvapilo, ako veľmi podobne ľudia aj psy spracúvajú emóciami nabité zvuky. Oba druhy pritom viac reagovali na šťastné zvuky, než nešťastné.

Vedci však našli aj rozdiely. Psy viac reagujú na iné zvuky, ako je hlas. Ľudia, naopak, takmer všetku pozornosť venujú hlasovým prejavom. Táto štúdia je podľa Andicsa prvým krokom v skúmaní, prečo sú psy také dobré v chápaní citov a emócií svojich majiteľov. „Táto metóda ponúka úplne nový spôsob skúmania neurálnych procesov u psov. Aspoň začíname rozumieť, ako nás psy vnímajú a ako sa orientujú v našom sociálnom prostredí.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #psy #mozog #ľudia #porozumenie