Yellowstonu aktuálne výbuch sopky nehrozí

Pracovníci Yellowstonského národného parku ubezpečili hostí aj širokú verejnosť, že im nehrozí žiadne bezprostredné nebezpečenstvo. Reagovali tak na správy, ktoré varovali pred možným výbuchom supervulkánu, ktorý sa nachádza pod parkom. Tieto správy sú vraj úplne nepodložené.

07.04.2014 10:24
Yellowstone Foto:
Yellowstonský národný park sa nachádza v geologicky aktívnej oblasti. Ilustračné foto.
debata

Poplašná správa sa objavila v súvislosti so zverejnením videa, na ktorom sú zachytené bizóny utekajúce z parku pred údajne hroziacim výbuchom sopky. Správcovia parku minulý týždeň kvôli tomu odpovedali na desiatky telefonátov a e-mailov. Ľudí informovali, že v skutočnosti bizóny na videu utekajú po ceste smerom hlbšie do parku. „Bol to jeden z krásnych jarných dní a bizóny boli plné energie. Na rozdiel od toho, čo tvrdia správy na internete, je to úplne bežný jav a nie koniec sveta,“ povedala hovorkyňa parku Amy Bartlettová.

„Šanca, že sopka vybuchne počas nášho života, je zanedbateľná,“ ubezpečil riaditeľ pre vedu a technológiu amerického geologického ústavu Geological Survey Peter Cervelló. Erupcia by podľa neho mohla nastať možno až o rádovo niekoľko desiatok tisíc rokov. Ubezpečenie správcov parku i vládnych geológov, že supervulkán pod Yellowstonským národným parkom len tak nevybuchne, však podľa agentúry Reuters príliš neupokojilo tisíce ľudí, ktorí video na internete videli.

Dohady o možnom výbuchu sopky sa objavili po zemetrasení so silou 4,8 stupňa, ktoré zasiahlo severozápadnú časť parku minulú nedeľu. Zemetrasenie nespôsobilo žiadne zranenia, škody na majetku ani výrazné zmeny v krajine. Park plný gejzírov je seizmicky aktívnou oblasťou, ročne ho postihne niekoľko stoviek zemetrasení. Toto však bolo najsilnejšie od roku 1980.

Vlani v decembri stanica BBC informovala o štúdii vedcov z univerzity v americkom Utahu, ktorá preukázala, že pod parkom sa nachádza asi 200 až 600 kubických kilometrov lávy. Ak by Yellowstonská sopka skutočne vybuchla, malo by to vraj katastrofálne následky pre klímu na celej zemeguli. K poslednej veľkej erupcii tejto sopky pritom došlo už pred 640-tisíc rokmi. Yellowstonský národný park sa rozkladá na ploche takmer 900 hektárov na území amerických štátov Wyoming, Montana a Idaho. Podľa údajov správy parku ho ročne navštívia viac ako tri milióny milovníkov prírody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #Yellowstonský národný park