Morské ryby sa vraj vplyvom zmenenej kvality vôd neboja nepriateľov

Klimatické zmeny sa prejavujú aj zmeneným správaním rýb. Podľa austrálskej štúdie, o ktorej v pondelok informovala agentúra AFP, ryby strácajú pud sebazáchovy do tej miery, že sa prestávajú báť svojich nepriateľov.

14.04.2014 12:22
korálový útes, more, ryby Foto:
Koralové útesy sa pýšia pestrosťou živočíšnych druhov, ktoré však budú mať problém vyrovnať sa s otepľovaním a okysľovaním oceánov.
debata (1)

Philip Munday z austrálskej univerzity Jamesa Cooka robil výskum v oblasti koralových útesov pri Papuy – Novej Guiney. Vplyvom zvýšenej aktivity podmorských sopiek je tam voda kyslejšia, než je obvyklé. „Ryby sa všeobecne vyhýbajú pachu dravcov, čo je logické. V kyslých vodách ich ale naopak tento pach priťahuje, a to je neuveriteľné,“ povedal Munday.

Ryby sa v tomto zmenenom prostredí údajne vydávajú ďalej od svojich útočísk, sú aktívnejšie a zvyšujú tým riziko na prežitie, pretože sú takto dosiahnuteľnejšie pre predátorov, napísal Munday v štúdii, ktorú zverejnil odborný časopis Nature Climate Change.

Kyslosť oceánov zvyšuje proces absorpcie atmosférického oxidu uhličitého, ktorého more pohltí až 30 percent. Podľa Mundayovej štúdie zodpovedá kyslosť morských vôd hodnotám, s ktorými sa počítalo. Ryby sa však zvyšujúcej sa kyslosti vody nedokázali prispôsobiť, hoci sa do tohto prostredia už rodia. „Zdá sa, že sa s tým nedokážu vyrovnať ani za celý život,“ povedal Munday.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #more #Ryby #Austrália