Prečo vtáky deklasovali dinosaury?

Väčšina dinosaurov vyhynula pred 65 miliónmi rokov, ale jednej ich vetve sa darí aj v súčasnosti. Prečo však sú vtáky evolučne také úspešné? Vedci hľadali odpoveď tak, že "odvážili" stovky dinosaurov a zistili, že vtákom sa podarilo prežiť vďaka zmenšovaniu tela a obsadzovaniu nových, aj okrajových ekosystémov.

07.05.2014 09:15
dinosauri, Foto:
Dinosaury vážili od 15 gramov do 90 ton, ale línia vedúca k vtákom si udržala dostatočne rýchle evolučné tempo, aby prežila až do dnešnej doby.
debata (2)

Medzinárodný výskumný tím vedený výskumníkmi z Oxfordu a Royal Ontario Museum určili približnú telesnú hmotnosť 426 druhov dinosaurov. Urobili to zmeraním hrúbky stehenných kostí nájdených fosílií. Podľa toho zistili, že veľkosť dinosaurov sa začala rapídne meniť pred 220 miliónmi rokov, tieto zmeny však čoskoro ustali.

Jedine evolučná línia smerujúca k vtákom pokračovala s rýchlym menením veľkosti a pokračovala v nej ďalších 170 miliónov rokov. Vznikla tak nová ekologická diverzita nepozorovaná v iných vetvách dinosaurov, píšu vedci v žurnále PLOS Biology.

„Dinosaury nevyhynuli. Aj dnes ich žije 10-tisíc druhov v podobe vtákov. My sme chceli pochopiť evolučné linky tejto výnimočnej skupiny zvierat s ich príbuznými z čias mezozoika vrátane dobre známych druhov, ako bol Tyranosaurus, Triceratops alebo Stegosaurus,“ uviedol Roger Benson z Oxfordu, ktorý výskum viedol.

„Objavili sme výrazne variácie veľkosti tela línie dinosaurov vedúcej k vtákom, a to najmä operených dinosaurov, ktorým hovoríme maniraptory. Medzi ne patria velociraptory, vtáky a iné formy, ktoré vážili od 15 gramov do 3 ton.“

Výhoda rapídnej evolúcie

Vedecký tím je presvedčený, že malá veľkosť tela bolo to, čo u vtákov udržalo evolučný potenciál. Vtáky sa dostali k najnižšej hmotnosti okolo 15 gramov, kým iné dinosaury „schudli“ len na jeden kilogram.

„Ako odvážite dinosaura? Odmerajte hrúbku jeho kostí na nohách, napríklad stehennej kosti. To je dosť spoľahlivý ukazovateľ,“ hovorí Nicolás Campione z Univerzity v Uppsale.

„Z toho vyplýva, že najväčší dinosaurus Argentinosaurus vážil 90 ton. To je 6-miliónnásobne viac ako praveký vták Qiliania, ktorý vážil len 15 gramov.“

Vedci preskúmali evolúciu telesnej veľkosti celého vývojového stromu dinosaurov, pričom sa zamerali na prvých 160 miliónov rokov ich života na zemi.

Vychádzali z toho, že ak blízki príbuzní sú si veľkosťou podobní, tak evolúcia prebiehala pomaly. Ak boli rozdiely v ich veľkosti veľké, evolúcia zrejme prebiehala rýchlo.

„Čo sme objavili nás prekvapilo. Spočiatku sa veľkosť dinosaurov menila veľmi rýchlo, čo zrejme súviselo s prienikom do nových ekosystémov. Potom sa však tieto zmeny dramaticky spomalili,“ uviedol David Evans z Royal Ontario Museum.

„No operené maniraptory, z ktorých sa vyvinuli vtáky, si udržali vysoké evolučné tempo,“ dodal paleontológ.

Od lastovičky po pštrosa

Evolučná línia maniraptorov pokračovala v experimentovaní s rozličnými, často radikálne malými veľkosťami tela. Tak vznikal aj nový dizajn ich telesnej konštrukcie, ktorý umožňoval lepšiu adaptáciu na nové prostredie.

Dinosaury tieto evolučné preteky zaspali. Ostali zaseknutí v určitých ekosystémoch, čo nakoniec viedlo k ich vyhynutiu. To naznačuje, že súčasné dôležité skupiny zvierat, ako sú vtáky, vychádzajú z neprestajnej a rapídnej evolúcie, ktorú si udržali počas desiatok miliónov rokov.

„Čo by mohlo vysvetľovať, prečo niektoré skupiny organizmov, medzi nimi aj vtáky, sú také bohaté na rozličné druhy? A čo by mohlo vysvetľovať ich mimoriadnu ekologickú diverzitu, ktorá siaha od veľkých nelietavých vtákov až po drobné sťahovavé druhy schopné každý rok preletieť tisíce kilometrov? Benson s kolegami prišli na to, že evolúcia v línii vedúcej k vtákom sa nespomalila, a to im pomohlo prežiť až do dnešnej doby,“ uviedla Hélène Morlonová z Ecole Normale Supérieure v Paríži, ktorá nebola súčasťou výskumného tímu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #ekosystém #výskumníci #hmotnosť #evolučná teória