Americkí trampi našli najzachovalejšiu lebku praslona

Skupina výletníkov v Spojených štátoch našla pri rozlúčke so slobodou organizovanej pod holým nebom v piesku doteraz najzachovalejšie lebku stegomastodonta, predchodca slona. Podľa agentúry DPA sa vek lebky odhaduje na zhruba tri milióny rokov.

23.06.2014 13:00
USA, slon, praslon, Albuquerque, fosília,... Foto: ,
Paleontológ Gary Morgan pri fosílii stegomastodonta
debata

Účastníci oslavy sa prechádzali po rezervácii Elephant Butte State Park neďaleko mesta Albuquerque, keď zazreli časti lebky trčiacej z piesku, povedal DPA paleontológ Gary Morgan. Takmer úplnú lebku s rozmermi dva krát jeden meter a vážiacu 500 kilogramov prišli odkryť experti.

„Je to najzachovalejšia lebka, akú sme od tohto druhu Stegomastodon primitivus kedy našli,“ povedal Morgan. Zvlášť vzácne sú vraj nálezy aj so zachovanými klami. „Táto fosília prinesie paleontológom nové poznatky o anatómii a evolúcii tohto druhu slonov,“ povedal Morgan.

Skupina sa najskôr domnievala, že narazila na lebku mamuta. „Ja som vedel, že to nemôže byť pravda, pretože v Novom Mexiku žiadne mamuty srstnaté neboli,“ povedal Morgan.

Fosília prehistorického chobotnatca pochádza z obdobia pliocénu, geologickej epochy pred približne tromi miliónmi rokov. Teraz sa bude ďalej skúmať v prírodovednom múzeu v Albuquerque.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #slon #fosílie #praslon