Niekoľkomesačné mamuty sa utopili v blate

Jednomesačný a dvojmesačný mamut žili v iných oblastiach Sibíri, no spojil ich rovnaký spôsob smrti. Oba mláďatá sa pred 40-tisíc rokmi utopili v blate.

17.07.2014 16:15
mamut Foto:
Mamutie mláďa Ľuba zahynulo už ako jednomesačné.
debata

Vedci to zistili pomocou počítačovej tomografie (CT), ktorú urobili na oboch veľmi dobre zachovaných pozostatkoch. Podľa všetkého mladé mamuty vošli do príliš hlbokej vody, zaborili sa do bahnitého dna a ako sa snažili vyslobodiť, blato sa im dostalo do pľúc a nedokázali ho vykašľať. „Bolo to veľmi husté blato a upchalo im dýchacie cesty. V podstate im zabránilo urobiť ďalší nádych,“ povedal Daniel Fisher z Paleontologického múzea pri Michiganskej univerzite, ktorý pozostatky mamutov skúmal.

Mamuty, ktoré sú blízki príbuzní súčasných slonov, sa objavili v oblasti Afriky asi pred 5,1 milióna rokov a vyhynuli pred desaťtisíc rokmi. Vedci nevedia s istotou povedať, čo spôsobilo ich vyhynutie. Najčastejšie sa hovorí o tom, že sa nedokázali prispôsobiť otepľujúcemu sa podnebiu alebo ich nadmerným lovom vyhubili ľudia. Alebo išlo o kombináciu oboch faktorov. Počas uplynulej ľadovej doby pred 110-tisíc až 12-tisíc rokmi však obývali veľkú časť Eurázie a severnej Ameriky.

Jednomesačné mláďa mamuta dostalo meno Ľuba a v roku 2007 ho objavil na Jamalskom polostrove chovateľ sobov. Baktérie produkujúce kyselinu mliečnu osídlili telo zdochliny a vlastne ju zakonzervovali, vďaka čomu nebola stráviteľná pre zdochlináre. Druhé telo našiel hľadač slonoviny a dvojmesačné mláďa dostalo meno Chroma podľa blízkej rieky. Polárne líšky a havrany mu vyžrali srdce a pľúca aj časti chobota a hlavy, no ináč bolo celkom dobre zachované v permafroste – večne zmrznutej pôde.

Vek oboch mladých mamutov vedci určili podľa zubov, ktoré naznačovali, že ich život bol veľmi krátky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mamuty