Francúzski vedci skladajú "pekelné" puzzle

Rekonštruovať antický text nachádzajúci sa na 1 200 mramorových úlomkoch - takejto úlohy sa ujali francúzski vedci, aby konečne rozlúštili tajomstvo "pekelnej skladačky", ktorá zostáva nevyriešená od 19. storočia, keď tabuľu v Autune na východe Francúzska našli. Roztrieštená mramorová tabuľa obsahuje výnimočný, v Galii ojedinelý nápis, hovorí historik a šéf výskumu Antony Hostein. V roku 1839 objavili robotníci pri práci v pivnici jedného hostinca v Autune veľké množstvo mramorových fragmentov nesúcich latinské nápisy.

22.07.2014 13:00
debata
Bazilika v meste Autun, v ktorom našli... Foto: Wikimedia
puzzle, bazilika, autun, kostol, chrám Bazilika v meste Autun, v ktorom našli ojedinelý text roztrieštený na stovky kúskov.

Augustodunum, založený cisárom Augustom v roku 10 pred naším letopočtom, dnešný Autun, sa pýši početnými pamiatkami z rímskeho obdobia, medzi ktoré patria najmä chrám zasvätený bohovi Janusovi. Objav vzbudil záujem vedeckej obce a po siedmich rokoch boli objavené ďalšie malé úlomky mramoru.

Tabuľa s nápisom je roztrieštená na viac ako 1¤200 úlomkov rôznych rozmerov a len málo slov sa zachovalo vcelku. Text ešte nikdy nebol preložený, ale početné náznaky umožňujú vedcom tvrdiť, že ide o jeden z najvýznamnejších textov v severnej Galii.

Predovšetkým je to kvalita použitého mramoru: ide o mramor z Grécka, o ten istý, aký bol použitý pre Parthenón v Aténach. Potom je to celý rad rímskych cisárov – Caesar, Tiberius, ktorých mená možno rozlúštiť na niektorých úlomkoch a podľa ktorých možno usudzovať, že nápis mal zrejme právnický obsah. „Sú tu mená, ktoré nás privádzajú k význačným rodinám, a slová, ako provincia (provincia), heredes (dedič) a iure (podľa práva),“ vysvetľuje vedec.

Podľa toho, ako sa doska zachovala, nachádzala sa na chránenom a význačnom mieste, buď na chráme zasvätenom cisárovi, alebo na nejakom významnom monumente na fóre, hovorí Hostein.

Fragmenty upadli od 19. storočia do zabudnutia, uložené v depozitári archeologického strediska v Autune. Podľa Hosteina nemožno dať bez pomoci vedy úlomky dohromady. Historici sa teda uchýlili k moderným metódam, ako je digitalizácia, aby rekonštrukciu hlavolamu urýchlili. „Na každom úlomku budeme skenovať profil, zatiaľ čo kamera bude snímať plochu,“ vysvetľuje profesor Olivier Laligant a ukazuje na zelený laser, ktorý registruje kontúry úlomku položeného na otáčavej doske. Tím zdokonaľuje softvér, ktorý dokáže spojiť úlomky. „Musíme spružniť algoritmus tak, aby dokázal nájsť úlomky, ktoré k sebe patria,“ hovorí profesor. Až bude algoritmus spresnený, budú fragmenty skenovať.

Postup francúzskych vedcov už vzbudil záujem bádateľov z talianskeho Neapola, ktorí zápasia s vylúštením zoznamu víťazov olympijských hier v gréčtine. Ten je tiež roztrieštený na tisíc kúskov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #bazilika #puzzle #Autun