V Číne objavili najväčšieho zástupcu vodného hmyzu na svete

Najväčší zástupca lietajúceho vodného hmyzu na svete bol objavený v čínskej provincii S'-čchuan. Dĺžka rozpätie jeho krídel je 21 centimetrov, čo je takmer o dva centimetre viac, ako bol doterajší rekord, informoval server CNN.

23.07.2014 10:40
hmyz, Corydalidae, vážka, vodný hmyz Foto:
Experti dospeli k záveru, že ide o neobvykle veľké druhy okrídleného hmyzu z čeľade Corydalidae.
debata

Entomológovia z múzea hmyzu na západe Číny uviedli, že im tento mesiac priniesli miestni dedinčania „zástupcu osobitného hmyzu, ktorý pripomínal obriu vážku s dlhými zubami“. Našli ju vraj na predmestí mesta Čcheng-tu.

Niekoľko z týchto podivných živočíchov, ktorí majú kleštičkovité výrastky na hlave a temnú kresbu na krídlach, bolo potom v múzeu podrobené skúmaniu. Experti dospeli k záveru, že ide o neobvykle veľké druhy okrídleného hmyzu z čeľade Corydalidae.

Najväčší zo skúmaných zástupcov tohto hmyzu meral podľa vedcov s roztvorenými krídlami 21 centimetrov, čo je najväčšia dĺžka, aká kedy bola u takýchto druhov hmyzu zistená. Server CNN prirovnáva túto rekordnú veľkosť čínskeho hmyzu k tvári dospelého človeka, ktorú by jeho krídla bez problémov prikryla. Doterajší rekord držal juhoamerický zástupca hmyzu Megaloprepus caerulatus s rozpätím krídel 19,1 centimetra.

Medzi entomológmi je hmyz z čeľade Corydalidae známy ako indikátor dobrej kvality vody. Žije totiž len v čistej vode a je veľmi citlivý na akékoľvek zmeny v jej kyslosti alebo čistote. Ak je vodný tok len slabo znečistený, tento hmyz ho opúšťa a hľadá si nový domov.

Prirodzený výskyt má hmyz čeľade Corydalidae v indickom štáte Asam, v severnej časti Vietnamu aj v niektorých čínskych provinciách. V provincii S'-čchuan bol teraz zaznamenaný prvýkrát.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #hmyz #Corydalidae