Sú žraloky skutočne hrozbou oceánov?

Takmer vždy, keď niekde vo svete zaútočí na človeka žralok, oslovujú oceánológa Roberta Hofrichtera novinári. Jeho slová však zvyknú skresliť, neznejú totiž dosť "dramaticky". "Zdôrazňujem im, že smrť po napadnutí žralokom je asi najmenej pravdepodobná príčina úmrtia vôbec," hovorí.

26.07.2014 10:17
žralok kladivohlavý Foto:
Žraloka kladivohlavého (tiež mlatkohlavého) nelegálne lovia najmä pre jeho plutvy.
debata

Hoci exotických dovolenkárov každoročne pribúda po státisícoch, počet úmrtí spôsobených žralokmi nijako nestúpa. Dlhodobo je ich tak 10 či 15 ročne. Omnoho viac smrteľných zranení spôsobujú padnuté kokosové orechy, bodavý hmyz či jedovaté hady. „Prehnaný strach zo žralokov je iba dielom človeka. Najmä rôzne brakové filmy o nich vytvárajú priam groteskný obraz,“ tvrdí Hofrichter.

Ako však vyzerá opačná štatistika – usmrcovania žralokov ľuďmi? Podľa odborných odhadov ich vinou „pána tvorstva“ zahynie 100 až 200 miliónov ročne. „Lovci im často len odrežú plutvy a ešte živé ich hodia do mora, kde v utrpení dokonajú,“ opisuje biológ. Hovorí sa tomu "finning” a ide miliardový obchod. Polievka z plutiev je napríklad v Číne dávnou tradíciou, porcia naozaj pravej stojí 50 až 100 eur.

Žraloky sú chrupavkovité ryby, ich „kostra nie je z kostí”. Najstarší fosílny žralok má asi 420 miliónov rokov. "Tieto živočíchy od nepamäti vládnu moriam. Spôsobom reprodukcie sa podobajú morským cicavcom. Oplodňujú sa vnútorne, kopulačnými orgánmi, samice niektorých druhov nosia mladé v tele dlhšie ako človek. Majú málo potomkov, niekedy rodia aj živé mláďatá, ktorým trvá 10 či viac rokov, kým sa samy začnú rozmnožovať,“ približuje.

Momentálne žraloky z oceánov húfne miznú, za niekoľko desaťročí sa niektoré populácie scvrkli o vyše 90 percent. „Bez žralokov sa však zrúti celý ekosystém oceánov,“ varuje Hofrichter. „V prírode všetko so všetkým súvisí a nemožno len tak zničiť toppredátorov morí bez toho, aby sa porušili zložité potravinové reťazce. Aj keď ľudské povedomie pomaly rastie, pre najohrozenejšie druhy žralokov je už teraz neskoro.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Hofrichter