Čína mení tigrie kosti na víno. A nie je to nezákonné

Čínski vinári vyrábajú víno z tigrích kostí napriek zákazu obchodu s časťami tigrích tiel. Ak to vezmeme technicky, nie je nelegálne, pretože oni predávajú len víno, nie tigrie kosti.

29.07.2014 09:54
tigre Foto:
Ilustračné foto
debata

O medzere v zákonoch, ktorá to umožňuje, ako prvý informoval spravodajský server Daily Beast.

Neveselý osud tigrov sa v Číne začal písať v roku 1959, keď sa stali terčom snahy o vyhubenie v rámci „veľkého skoku“ vodcu Mao Ce-tunga. A za viac ako 50 rokov odvtedy sa nič podstatnejšie nezmenilo. Len pred niekoľkými týždňami informoval spravodajský server BBC News o tom, že čínsky delegát na stretnutí Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES) vôbec prvýkrát priznal, že Čína nezakazuje obchod s tigrími kožušinami. Väčšina z nich pochádza z tigrov chovaných v zajatí špeciálne preto, aby uspokojili dopyt po častiach tigrích tiel na využitie v tradičnej čínskej medicíne alebo na iné účely. S kosťami sa však obchodovať nemá.

V roku 1993 Čína zakázala používanie tigrích kostí na liečebné účely, aj keď sa tento zákaz nie príliš účinne presadzuje. Podľa britskej ekologickej skupiny Environmental Investigation Agency (EIA) v Číne existujú značné zásoby tigrích kostí. A to povzbudilo vznik samostatného odvetvia „tigrieho vína“ zo skutočných tigrích kostí, čo je luxusný pôžitok pre najvyberanejšiu vrstvu zákazníkov. Priaznivci tohto nápoja veria, že povzbudzuje ich základnú energiu čchi, zlepšuje krvný obeh, lieči artritídu a celkovo posilňuje telo. Rovnako ako slonovinu aj tigrie víno mnohí pokladajú za potvrdenie vlastného spoločenského postavenia kvôli prestíži, ktorá je s týmto produktom spojená. A svoju úlohu hrá aj nafúknutá cena.

Ďalších k nápoju priťahuje dojem sily, ktorý im údajne dodáva. „Keby som sa niekedy stretol s tigrom,“ hovorí „tigrí vinár“ Li Wen, marinujúci tigrie kosti v nádrži s ryžovým vínom, „tak by ma zabil. Ale teraz ho mám v plechovke a mám pocit, že som ho skrotil.“ Li verí, že pravidelnou konzumáciou vína získava silu tigra a zmysly šelmy. „Vďaka tomu je zo mňa lepší podnikateľ,“ tvrdí. Tigrie víno neuvádza tigrie kosti medzi použitými ingredienciami, pretože väčšinou sa po marinovacom procese kosti z alkoholu vyberú. Vďaka tomu môžu výrobcovia svoj produkt ospravedlniť – tigrie kosti predsa nepredávajú, len víno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Čína #tigre