K vyhynutiu dinosaurov prispela aj dávka smoly

K vyhynutiu dinosaurov prispela aj obrovská dávka smoly, pretože zrážka asteroidu so Zemou prišla pred 66 miliónmi rokov v ten najmenej vhodný čas, keď boli tieto pradávne tvory najviac zraniteľné. Keby vesmírne teleso priletelo o niekoľko miliónov rokov skôr alebo neskôr, mohli dinosaury planétu obývať až dodnes, domnievajú sa vedci, ktorí svoje závery zverejnili v odbornom časopise Biological Reviews.

01.08.2014 11:00
dinosaurus, asteroid, zánik, dinosaury Foto:
Ilustračná fotografia.
debata (7)

Podľa Steva Brusattea z univerzity v Edinburghu ohrozovali dinosaury pred siedmimi desiatkami miliónov rokov časté zmeny v ich ekosystémoch, napríklad zvyšujúca sa hladina oceánov alebo intenzívna vulkanická činnosť. Pretože sa s týmito zmenami museli ťažko vyrovnávať, boli vtedy veľmi zraniteľné a náraz asteroidu ich zastihol v ten najmenej vhodný čas.

„Bola to zhoda nešťastných okolností, ku ktorým došlo, keď boli dinosaury najviac oslabené,“ citoval Brusattea server BBC News.

I keď odborníci vysledovali, že niektoré druhy dinosaurov vymierali už predtým, ako desaťkilometrové nebeské teleso do Zeme narazilo, možno by sa zvieratá nakoniec s nárazom asteroidu vyrovnali, keby prišiel v inú dobu.

„O päť miliónov rokov skôr bol ekosystém dinosaurov oveľa silnejší, druhy boli oveľa rozmanitejšie, potravinový reťazec stál na pevnejších základoch,“ tvrdí americký paleontológ Brusatte. Keby dostali na zotavenie niekoľko miliónov rokov navyše, zastihol by ich asteroid v lepšej kondícii a ani obrovské zmeny klímy a prírodné katastrofy by zrejme neznamenali ich úplné vyhynutie. „Dinosaury proste mali obrovskú smolu.“

Zhoda okolností, ktorá bola pre dinosaury nešťastná, však znamenala, že na Zemi sa začali vyvíjať iné druhy organizmov vrátane cicavcov, a teda aj ľudí. „Keby asteroid neudrel, tak by tu dinosaury stále boli, a my pravdepodobne nie,“ dodal ďalší z autorov výskumu Richard Butler.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #asteroid #zánik