Ľudia žili v USA možno už pred 22-tisíc rokmi

Ľudia žili v Severnej Amerike možno o tisíce rokov skôr, než sa doteraz predpokladalo. Podporu pre túto teóriu prinieslo datovanie lebky mastodonta, ktorá bola nájdená spolu s kamennou čepeľou. Kým doteraz existujú doklady, že územie USA obývali ľudia pred 15-tisíc rokmi, podľa nových poznatkov by sa táto hranica mohla posunúť o sedemtisíc rokov hlbšie do minulosti.

14.08.2014 13:00
Pračlovek, lebka, predkovia Foto: ,
Ilustračná fotografia
debata (4)

Cenný nález lebky aj čepele z vulkanického kameňa ryolitu pochádza zo zátoky Chesapeake blízko amerického hlavného mesta Washington. V roku 1974 ich z mora vylovil náhodou jeden rybár. Potom boli oba predmety venované múzeu vo Virgínii, kde ležali v zabudnutí niekoľko desiatok rokov. Teraz bol rozpoznaný ich význam a rádiokarbónové datovanie určilo vek lebky na 22-tisíc rokov. Vzhľadom na situáciu pri náleze sa dá usudzovať, že čepeľ pochádza z rovnakej doby.

Oba predmety vykazujú známky poškodenia, lebo boli vystavené pôsobeniu vetra a slanej vody. Technika opracovania kameňa je podobná spôsobu, ktorý používali ľudia v Európe v dobe pred 22– až 17-tisíc rokmi.

Väčšina vedcov sa v súčasnosti domnieva, že prví Američania sa na kontinent dostali zo Sibíri cez Beringovu úžinu pred cca 15-tisíc rokmi a postupne zaľudnili kontinent. Artefakty týchto dávnych obyvateľov patria ku kultúre Clovis, ktorá je nazvaná podľa archeologickej lokality Clovis v Novom Mexiku. Cloviské artefakty sa nachádzajú na celom území Kanady a USA. Archeologické výskumy z posledných rokov však naznačili, že cloviská kultúra nebola zrejme tou najstaršou. Nález lebky mastodonta a kamennej čepele sú teraz najnovšie indície, ktoré túto teóriu podporujú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lebky #pračlovek #Severná Amerika #praľudia #mastodont