Čína ukázala pandie trojčatá

Čínska zoologická záhrada predstavila novorodené trojčatá pandy veľkej, ktoré prišli na svet koncom júla. Ide o prvé známe pandie trojčatá, ktoré prežili počiatočné dni svojho života. Vzhľadom na veľmi nízku plodnosť tohto živočíšneho druhu hovoria preto aj odborníci o "zázraku".

18.08.2014 11:00
panda, mláďa Foto: ,
Trojčatá pandy veľkej zatiaľ nemajú mená. Zrejme ich dostanú, až keď sa im podarí dožiť veku šesť mesiacov.
debata

Samička Ťü-siao, ktorej meno znamená v preklade „úsmev chryzantémy“, mláďatá porodila 29. júla v prírodnom parku Čch'-me-lung v oblasti Kantonu. Po pôrode bola však taká vyčerpaná, že sa o svojich potomkov nedokázala postarať.

Chovatelia najprv umiestnili trojčatá do inkubátora, kým ich matka znovu nenadobudne silu. Teraz už Ťü-siao mláďatá dojčí. Dvadsaťštyri hodín denne sú novorodeniatka pod dozorom ošetrovateľského tímu. „Sú to podľa všetkého jediné trojčatá pandy veľkej, ktoré po pôrode prežili,“ uviedol prírodný park.

Predstaviteľka prírodnej rezervácie Wo-lung v provincii S'-čchuan, ktorá je preslávenou inštitúciou pre chov pánd, uviedla, že trojčatá sú ešte príliš mladé, aby mohli byť oficiálne uznané ako preživšie. Potvrdila však, že o žiadnych iných trojčatách pandy veľkej, ktoré by prežili prvé dni svojho života, nevie. „O preživších mláďatách môžeme hovoriť až po tom, čo dosiahnu vek šesť mesiacov. V tomto okamihu sú to však skutočne jediné živonarodené trojčatá pandy veľkej,“ dodala predstaviteľka menom Čao.

Na snímkach urobených začiatkom augusta vidieť ružové mláďatá v inkubátore, majú zatvorené oči a telíčka pokryté jemnou bielou srsťou. „Matka aj mláďatá sú v dobrom zdravotnom stave a zvlášť tie roztomilé novorodeniatka sú fascinujúce,“ uviedla zoologická záhrada. Pohlavie mláďat zatiaľ nebolo zverejnené. Mená dostanú neskôr.

Vo voľnej prírode prežíva v súčasnosti už len asi 1¤600 pánd veľkých, ďalších 300 sa potom zdržiava v rôznych chovných strediskách, rezerváciách a zoologických záhradách, predovšetkým v Číne. Pandy veľké sú ohrozené nielen preto, že mizne ich prirodzené životné prostredie, a tým aj ich výhradná potrava – výhonky jediného druhu bambusu, ale aj pytliactvom a nízkou reprodukčnou schopnosťou. Za zabitie pandy, za ktorej kožušinu sú zberatelia trofejí ochotní zaplatiť desaťticíce eur, hrozí páchateľovi aj trest smrti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #trojičky #Pandy #panda