Neandertálci vymreli skôr, ako sa myslelo

Neandertálci v Európe vymreli zrejme pred 39-tisíc rokmi, teda skôr, ako sa doteraz myslelo. K tomuto poznatku dospel medzinárodný výskumný tím v štúdii uverejnenej v aktuálnom čísle časopisu Nature.

25.08.2014 11:00
Neandertálci žijú v nás a nútia nás fajčiť Foto:
Neandertálci dávno vyhynuli, ale ich genetický odkaz vytrval.
debata

Bádatelia v tíme Toma Highama z Oxfordskej univerzity analyzovali pomocou moderných metód nálezy z troch rôznych paleolitických kultúr zo 40 archeologických lokalít od Španielska po Rusko. Nenašli však žiadne dôkazy o tom, že by neandertálci žili na juhu Španielska neskôr ako pred 39-tisíc rokmi. Doteraz sa uvádzalo, že tieto miesta neandertálci obývali ešte pred 28-tisíc rokmi, či dokonca podľa nepriamych indícií pred 24-tisíc rokmi.

To, že sú tieto nové výsledky precíznejšie ako predchádzajúce datovania, vysvetlili bádatelia použitím zlepšenej rádiouhlíkovej metódy. Tiež využili kvalitnejšie postupy, ktoré umožnili odstrániť zo vzorky novodobé znečistenia, ktoré mohli viesť ku skresleniu výsledkov.

Z takmer 200 dát, ktoré vedci získali, vyvodili, že neandertálci s pravdepodobnosťou 95,4 percenta vyhynuli pred 41 030 až 39 260 rokmi. Znamenalo by to, že neandertálci a moderní ľudia obývali spoločne niektoré časti sveta počas 2 600 až 5 400 rokov. Vtedy medzi nimi mohlo dochádzať, a tiež zrejme dochádzalo, ku kultúrnej a genetickej výmene.

Dôsledkom je, že priemerný Európan si vo svojej genetickej výbave nesie asi dve percentá genetickej informácie od neandertálcov.

William Davies z univerzity v Southamptone v poznámkach k zverejnenému článku upozornil na to, že genetici datovali najväčšiu výmenu génov medzi oboma skupinami hominidov na obdobie pred asi 77-tisíc až 114-tisíc rokmi. Teda dlho predtým, ako zástupcovia druhu Homo sapiens prišli do Európy. V tejto súvislosti pripomenul, že do výskumu Highamovho tímu neboli zahrnuté vzorky z rozsiahlych oblastí strednej a východnej Európy a navrhol, aby sa s podobnou starostlivosťou preskúmali aj tieto oblasti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #neandertálci #pravek