Genóm kávy poodhalil evolúciu kofeínu

Každé ráno je najvyhľadávanejšou chemickou látkou kofeín a vedcom sa teraz podarilo rozlúštiť genetickú mapu kávovníka. Tá okrem iného ukázala, že káva a čaj a kakaovník si gény na tvorbu kofeínu vytvorili samy a nemajú spoločného kofeínového predka.

05.09.2014 13:00
káva v nádobe krátko po zbere Foto:
Rozlúštenie genómu kávy môže zlepšiť produkciu tohto životabudiča.
debata

Denne sa vypije viac ako 2,25 miliardy šálok kávy a káva je jednou z najdôležitejších plodín v mnohých krajinách. Podľa odhadov Medzinárodnej kávovej organizácie sa v roku 2013 vyprodukovalo 8,7 milióna ton kávy, čo dalo prácu 26 miliónom ľudí v 52 krajinách. „Káva je dôležitá pri naštartovaní sa do nového dňa ako aj pre globálnu ekonomiku. Práve preto môže byť rozlúštenie genómu dôležitým krokom pre zlepšovanie produkcie kávy," uviedol Philippe Lashermes z Francúzskeho inštitútu pre rozvojový výskum, ktorý spolu s kolegami výsledky štúdie publikoval v žurnále Science. „Skúmaním genómu kávy a špecifických génov môžeme zistiť, čo robí kávu takou špeciálnou."

Tím vedcov zostavil detailnú genetickú mapu druhu Coffea canephora, ktorá tvorí asi 30 percent celosvetovej produkcie kávy. Potom sa začali zaoberať tým, čo konkrétne kávu odlišuje od iných rastlín. Porovnávali jej genóm napríklad s už rozlúštenými genómami hrozna a paradajok. Tak zistili, že káva obsahuje širšiu skupinu génov, spojenú s produkciou alkaloidov a flavonoidov, ktoré sa podpisujú pod charakteristické znaky kávy, ako je jej aróma a horkosť zŕn. Káva disponuje aj širšou kolekciou špecifických enzýmov, spojených s tvorbou kofeínu.

Pri ešte detailnejšom pohľade dokázali výskumníci zistiť aj to, že tieto kofeínové enzýmy sú odlišné od tých, čo má čaj alebo kakao. To naznačuje, že káva si „vymyslela" produkciu kofeínu nezávisle od ostatných rastlín, ktoré sú tiež známe vyšším obsahom tejto povzbudivej chemikálie.

Druhou otázkou však je, prečo je pre tieto rastliny kofeín taký dôležitý? Vedci predpokladajú, že kofeín funguje ako repelent proti hmyzu alebo ako inhibítor iných, konkurenčných rastlín. Ďalšou teóriou je, že hmyz, ktorý kávovníky opeľuje si, podobne ako človek, vytvoril od kofeínu závislosť, a preto sa k rastlinám vždy vracia, a tak pomáha k ich rozmnožovaniu.

Rozlúštenie genómu kávy môže zlepšiť produkciu tohto životabudiča.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #závislosť #kofeín #výskum #káva #genetika #gény #genóm