Koncentrácia skleníkových plynov dosiahla nové rekordy

Množstvo skleníkových plynov zodpovedných za globálne otepľovanie minulý rok stúplo na novú rekordnú úroveň. Svetová meteorologická organizácia (WMO) k tomu uviedla, že medzi rokmi 1990 až 2013 sa efekt otepľovania Zeme zvýšil až o 34 percent.

10.09.2014 09:40
povodne, záplavy, Arizona Foto: ,
Autá zaplavené na diaľnici po prívalových dažďoch v Arizone. Zmeny klímy sa najviditeľnejšie prejavujú extrémnym počasím vo forme záplav alebo, naopak, dlhých období sucha.
debata

Vo výročnej správe Greenshouse Gas Bulletin preto WMO opakovane vyzvala všetky krajiny sveta, aby vyvinuli väčšie a koordinované úsilie v znižovaní emisií skleníkových plynov, ktorých hromadenie v atmosfére môže mať potenciálne katastrofické dôsledky.

Podľa výsledkov meraní sa minulý rok atmosféra ohrievala najrýchlejšie za posledných takmer 30 rokov. Konkrétne koncentrácia oxidu uhličitého stúpla o 2,9 častice na 396 častíc v milióne, čo je najstrmší rast od roku 1984. Je tak o 142 percent vyššia ako pred priemyselnou revolúciou. Vzrástla aj koncentrácia ďalších skleníkových plynov. Metánu je teraz v atmosfére o 253 percent viac ako zhruba pred dvesto rokmi a oxidu dusíka je viac o 121 percent.

Výročná štúdia Greenshouse Gas Bulletin hovorí o koncentrácii skleníkových plynov v atmosfére a nie o ich emisiách. Rozdiel je v tom, že emisie predstavujú to, čo sa do atmosféry dostane prirodzenou alebo ľudskou činnosťou a koncentrácia je množstvo skleníkových plynov, ktoré v atmosfére zostanú po komplexnom systéme interakcií medzi atmosférou, biosférou a oceánmi.

Oceány dokážu absorbovať asi štvrtinu emisií CO2, čím sa však voda zakysľuje, a to má neblahý vplyv na podmorský život. Podľa meraní WMO sú v súčasnosti oceány najkyslejšie za posledných minimálne 300 miliónov rokov.

„Bez akýchkoľvek pochybností vieme, že sa naša klíma mení a počasie sa stáva čoraz extrémnejším. Môžu za to ľudské aktivity, ako je najmä spaľovanie fosílnych palív,“ povedal Michel Jarraud, generálny sekretár WMO.

„Aj táto správa ukázala, že koncentrácia CO2 sa stále zvyšuje. Musíme preto emisie oxidu uhličitého celoplošne znížiť a nezostáva nám na to už veľa času. Oxid uhličitý zostáva v atmosfére stovky rokov a v oceánoch ešte dlhšie. Takže minulé, súčasné a budúce emisie budú mať kumulatívny efekt tak na globálne otepľovanie, ako aj na okysľovanie oceánov. To sú fyzikálne zákony a nie niečo, o čom sa dá rokovať,“ dodal.

Otázkou zostáva, prečo sa rast teplôt na povrchu spomalil po výnimočne teplom období v 90. rokoch. Vedci pre túto „pauzu“ v otepľovaní majú viacero vysvetlení. Podľa najnovšieho za to môžu zmeny cirkulácie Atlantického oceánu a južných morí, keď sa zohriata voda dostáva hlbšie pod hladinu a tak sa znižuje množstvo tepla, ktoré sa dostane z oceánov do atmosféry.

Autá zaplavené na diaľnici po prívalových dažďoch v Arizone. Zmeny klímy sa najviditeľnejšie prejavujú extrémnym počasím vo forme záplav alebo, naopak, dlhých období sucha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekordy #životné prostredie #globálne otepľovanie #atmosféra #skleníkové plyny #znečistenie ovzdušia