Rybárske záznamy Ernesta Hemingwaya môžu pomôcť vedcom

Patrick a John Hemingwayovci, vnuci zosnulého amerického spisovateľa Ernesta Hemingwaya, sa s tímom morských vedcov vydali na päťdňovú misiu na Kubu, kde sa pokúsia získať prístup k rybárskym záznamom ich starého otca. Vedci sa totiž nazdávajú, že laureát Nobelovej ceny za literatúru, ktorý bol aj vášnivý rybár, mohol vo svojich záznamoch popísať život vo vodách Floridského prielivu.

11.09.2014 10:50
Hemingway, rybár, ryby, úlovok, Kuba Foto:
Ernest Hemingway (druhý zľava) v Havane pri jednom zo svojich úlovkov.
debata (1)

Patrick a John Hemingwayovci, vnuci zosnulého amerického spisovateľa Ernesta Hemingwaya (1899 – 1961), sa s tímom morských vedcov vydali na päťdňovú misiu na Kubu, kde sa pokúsia získať prístup k rybárskym záznamom ich starého otca. Vedci sa totiž nazdávajú, že laureát Nobelovej ceny za literatúru, ktorý bol aj vášnivý rybár, mohol vo svojich záznamoch popísať život vo vodách Floridského prielivu. Hemingway prežil časť života práve na ostrove, kde mu ako inšpirácia pre jeho tvorbu poslúžilo aj more.

Vedci majú v súčasnosti len málo informácií o živote vo vodách Floridského prielivu. Masový výlov počas druhej polovice minulého storočia mal za následok zničenie mnohých populácií tuniaka či ďalších hlbinných druhov rýb. Pre získanie aspoň malého prehľadu o tom, ako sa rybia populácia v prielive postupne znižovala, sa vedci obracajú na záznamy športových rybárov. Tie totiž často obsahujú detaily o počte chytených rýb, mieste vylovenia a hmotnosti úlovkov. Výskumníci preto veria, že aj vďaka Hemingwayovým rybárskym denníkom budú môcť odhaliť detaily o niekdajšom živote v morských vodách.

„Hemingway strávil na Kube 20 rokov. Ak si počas tejto doby viedol rybárske záznamy, hoci aj pre jednu loď, sú veľmi vzácne," vysvetlil člen expedície David Die. „Bol by to záznam o zmenách vo veľkosti a množstve rýb z čias, ku ktorým nemáme iné informácie. Je to presne ten typ informácií, ktoré v súčasnosti používame, keď určujeme veľkosť rybích populácií v oceáne," dodal.

Hemingwayove záznamy v súčasnosti drží kubánska Rada pre národné kultúrne dedičstvo. Prístup k nim majú len reštaurátori, ktorí sa ich snažia zakonzervovať po tom, čo im dlhé roky škodilo teplé a vlhké kubánske počasie. Pomáha im aj americká nadácia Finca Vigia (podľa názvu Hemingwayovej vily na Kube). Jej výkonná riaditeľka Mary Jo Adamsová tvrdí, že niektoré záznamy videla, pričom obsahovali informácie o tom, čo jedli Hemingwayovi hostia, detaily o ulovených rybách či časy prílivov a odlivov. „Všetko si zapisoval. Predpokladám, že jeho rybárske záznamy sú veľmi detailné," povedala Adamsová.

To, či kubánski predstavitelia sprístupnia vedcom záznamy spisovateľa, zatiaľ nie je známe. Súčasťou návštevy výskumníkov v krajine je však aj snaha o dohodnutie spolupráce Kuby na programe genetického vzorkovania marlinov a mečiarov v Atlantickom oceáne. Rovnako vedci veria, že presvedčia organizátorov každoročného kubánskeho turnaja v rybolove, aby počas súťaže používali špeciálne háčiky, ktoré menej uškodia chyteným rybám. Zároveň chcú získať povolenie, aby takto chytené ryby mohli označiť sledovačom polohy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #more #Kuba #výskum #rybárstvo #Hemingway