Za výrub pralesov môže dopyt v Európe a v USA

Medzi rokmi 2000 až 2012 každú sekundu bol ilegálne vyrúbaný prales s rozlohou piatich futbalových ihrísk. Podľa štúdie organizácie Forest Trend za to môže dopyt USA a Európy po hovädzom mäse, koži a dreve. Väčšina z tohto ilegálneho výrubu sa uskutočnila v Brazílii a Indonézii, ale tento trend sa rýchlo šíri aj v Afrike a v ďalších ázijských krajinách.

12.09.2014 11:00
prales, stromy, ťažba, výrub, drevo, kmene Foto:
Povolenia na výrub dreva často vydávajú skorumpovaní úradníci.
debata

Štúdia sa zameriava najmä na otázku ilegálnosti. Rúbanie tropických lesov je v pozornosti celého sveta už niekoľko desaťročí, ale je ťažké určiť, čo je legálny a čo nelegálny výrub. Podľa štúdie však nelegálny výrub predstavuje až 49 percent všetkej ťažby dreva. Hlavným dôvodom na výrub je rozširovanie poľnohospodárskej plochy. Na tento účel bolo vyrúbaných 200-tisíc štvorcových kilometrov lesa, čo je zhruba štvornásobok rozlohy Slovenska. Hlavnými komoditami, ktoré sa z odlesnených plôch získavajú, sú drevo, koža, hovädzie mäso, sója a palmový olej. Obchod s nimi ročne dosahuje 61 miliárd dolárov.

Často ide o nelegálny výrub, respektíve firmy si vybavujú povolenia podplácaním úradníkov.

Podľa štúdie by spotrebiteľské krajiny mali robiť viac, aby pomohli tento problém riešiť. „V súčasnosti EÚ dáva veľké peniaze na boj proti odlesňovaniu, ale zároveň dováža produkty vyrobené na odlesnených územiach,“ uviedol Sam Lawson z organizácie Forest Trend. „Treba tento kruh preťať. V prvom rade treba zakázať dovoz takýchto produktov.“

V súčasnosti majú európske firmy povinnosť robiť audit vo svojich importoch dreva, aby mali istotu, že pochádza z legálneho zdroja. Podľa organizácie rovnaký audit by sa mal robiť aj pri dovoze palmového oleja, sóje a hovädzieho mäsa.

Veľkým problémom sa stáva aj rozširovanie nelegálnej alebo pololegálnej ťažby do ďalších krajín. Napríklad v Papue-Novej Guinei bolo vydaných množstvo povolení na výrub miliónov hektárov lesa. Problém je však v tom, že až 90 percent týchto povolení vydali skorumpovaní úradníci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #prales #výrub stromov