Na brehoch sibírskeho jazera zúri bitka o zázračné kôrovce

Hotová bitka medzi strážcami prírody a pytliakmi sa podľa ruských médií odohráva na brehoch slaného sibírskeho jazera Gorkoje, ktorého voda, piesok, bahno a hlavne drobné živočíchy majú vraj úžasné liečivé aj kozmetické účinky. Najväčšia bitka je o však drobné slanovodné kôrovce, ktorí údajne fungujú "celkom ako botox".

21.09.2014 07:00
debata

U nás sa žiabronôžka soľná používa hlavne ako krmivo pre akváriové rybičky, v sibírskom jazere ale vraj žije oveľa vzácnejšia odroda, a tak sú pytliaci ochotní riskovať aj osem rokov za mrežami.

Miestne úrady v Novosibírskej oblasti zabezpečili pätnásťmilimetrovým kôrovcom v jazere Gorkoje ozbrojenú ochranu a motorizované hliadky dvadsaťštyri hodín denne, uviedol server newsru.com. Hliadky podľa náčelníka Jurija Marčenka už prekazili niekoľko pytliackych pokusov, jednu bandu dokonca zadržali už s metrákom žiabronôžok. Pytliakov odovzdali polícii.

Podľa miestnej televízie NSK jazero pred dvanástimi rokmi skoro zaniklo, keď ziskuchtivci ťažili prírodné bohatstvo plnými kamiónmi, pokiaľ sa na obranu liečivých vôd nepostavili miestni – s palicami a lopatami v rukách, spomína na vtedajšiu bitku starostka Polina Paninová. Úrady nakoniec jazero vyhlásili za chránenú oblasť a výlov kôrovcov a ťažbu bahna zakázali.

Lenže nazbierať za vrece žiabronôžok, za ktoré sa na čiernom trhu platia tisíce rubľov, nie je žiadna veľká práca, a tak a tak sa sem pytliaci schádzajú „ako muchy na med“ a jazero je nutné nepretržite strážiť.

Krémy z kôrovcov, ktoré prežili dinosaurov, údajne zmierňujú negatívne následky infračerveného a ultrafialového žiarenia a zabraňujú predčasnému starnutiu. Účinky sú vraj podobné ako vstrekovanie injekcií botoxu pri vyhladzovaní vrások.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kozmetika #pytliaci #jazero #kôrovce #slaná voda