Ohrození monarchovia majú nádej na rast

Populácia vážne ohrozených motýľov monarchov má nádej, že sa po minuloročnom historickom poklese rozrastie. Podľa mexických ochranárov tento rok prvé skupiny motýľov prilietajú do svojho zimoviska skôr ako zvyčajne. Monarchovia (Danaus plexippus) migrujú každoročne z USA a Kanady do západnej časti Mexika, kde trávia zimu.

26.09.2014 14:00
debata

„Tento rok zaznamenávame ich prítomnosť v mexickom teritóriu skôr ako zvyčajne,“ uviedol šéf správy mexických prírodných parkov Luis Fueyo, podľa ktorého by tento skorší prílet mohol dať ich populácii nádej na opätovný rast. S definitívnym záverom však musia prírodovedci počkať až na december, keď zvyčajne dorazia zo severu poslední monarchovia. Tým sa v slovenskej zoológii hovorí babôčky smradľavé, aj keď vôbec nezapáchajú.

Tento rok vo februári sa úrady všetkých troch dotknutých krajín dohodli na vytvorení plánu záchrany vzácnych černooranžových motýľov, ktorých rojenie patrí k najfascinujú­cejším predstaveniam v prírode. Plán počíta s vytvorením koridoru bohatého na mlieč ​​zelinný, ktorý patrí k hlavným zdrojom potravy monarchov a tvoria aj prostredie na ich rozmnožovanie. Práve jeho úbytok spôsobený zmenou klímy, odlesňovaním a používaním pesticídov stojí za dramatickým poklesom motýlej populácie.

Koncom minulého roku zimujúci monarchovia obsadili v Mexiku plochu 0,67 hektára, čo je priepastný rozdiel oproti ich najsilnejšiemu roku 1996, keď zaberali 18 hektárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ohrozený druh #motýle