Klimatické zmeny v Arktíde ohrozujú mrože

Obrovská škvrna na fotografii nepredstavuje žiadne znečistenie mora ani zhluk chalúh. Je to najmenej 35-tisíc mrožov, ktoré sa zhromaždili na jednej pláži na severozápade Aljašky. V tomto regióne to je rekordná migrácia a jej dôvodom sú klimatické zmeny.

13.10.2014 12:00
mrože, pobrežie Foto:
Arktický ľad ustupuje severnejšie do hlbších morí, v ktorých mrože nedokážu loviť kôrovce, a tak sú nútené žiť na pobreží.
debata

Podľa vedcov z amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) a Amerického geofyzikálneho inštitútu (USGS), ktorí pozorovali zvieratá zo vzduchu neďaleko Point Lay, je hlavným dôvodom vzniku tohto „mesta mrožov“, ktoré je každým rokom väčšie a väčšie, topenie pobrežného ľadu spôsobené otepľovaním klímy.

Mrože z Tichého oceánu vždy trávili zimu v Beringovom mori. Samice na pobrežnom ľade privádzajú na svet mláďatá a využívajú ľad ako základňu pre lov morských kôrovcov, červov a mäkkýšov na plytkom kontinentálnom šelfe. Na rozdiel od tuleňov nemôžu tak dlho plávať a na ľade odpočívajú.

V posledných rokoch sa však pobrežný ľad topí vplyvom rastu teploty vo svete. Koncom tohtoročného leta dosiahol morský ľad svoju šieste najnižšiu úroveň od roku 1979, keď sa začalo pozorovanie pomocou satelitov. Jeho plocha podľa údajov amerického Národného dátového centra snehu a ľadu (NSIDC) dosahovala 17. septembra 5,02 milióna štvorcových kilometrov, a to je oveľa menej ako priemer z rokov 1979 až 2012, ktorý predstavoval 6,1 milióna štvorcových kilometrov.

Zostávajúce ľady ustupujú k severu, kde je more hlbšie ako tri kilometre a kde mrože nemôžu dosiahnuť dno, aby si na ňom vyhľadávali potravu. Hľadajú teda útočisko na pevnej zemi, na americkom pobreží Čukotského mora. Zhromažďovanie mrožov v tomto regióne bolo prvýkrát pozorované v roku 2007, potom sa opakovalo v rokoch 2009, 2011 a 2012.

Experti zatiaľ nevedia, či táto zmena v správaní týchto morských cicavcov ľahko rozoznateľných podľa klov môže mať vplyv na ich úmrtnosť. Domnieva sa však, že tieto zvieratá strácajú viac energie, keď si hľadajú potravu na zemi, ako keď majú k dispozícii ľad. Aj mrožie mláďatá sú na pevnej zemi zraniteľnejšie ako na ľade.

„Je to nový dôkaz dramatických zmien životného prostredia spojených s topením pobrežného ľadu,“ hovorí Margaret Williamsová, riaditeľka arktického programu Svetového fondu na ochranu prírody (WWF). „Mrože nám hovoria to isté, čo nám už povedali ľadové medvede: arktické prostredie sa veľmi rýchlo mení a svet si to musí uvedomiť a prijať opatrenia na odstránenie príčin klimatických zmien,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #arktída #Zvieratá #globálne otepľovanie #ľadovce #oceán