Zelené papagáje robia úradom na Seychelách ťažkú hlavu

Palmový háj, ktorý si uchoval svoje prehistorické panenstvo, pôvodné rastlinné a živočíšne druhy, pláže s bielym pieskom - seychelský ostrov Praslin je synonymom malého raja. Prednedávnom sa však úrady začali obávať, aby nevznikol neľútostný konflikt medzi starým obyvateľom ostrova, teda papagájom čiernym, a votrelcom, alexandrom malým.

21.10.2014 11:00
debata (1)

Biológov v septembri vyľakal nález jedného jediného pierka, nájdeného pri inšpekcii v pralesnej rezervácii Májové údolie (Vallée de Mai), ktorá je na zozname svetového dedičstva OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). „Podľa znakov, ktoré sme identifikovali, ide skutočne o pierko alexandra malého,“ potvrdzuje Vilna Accoucheová z vedeckého programu Nadácie Seychelských ostrovov (SIF), ktorá Májové údolie spravuje.

Sú to slávne miesta: podľa UNESCO je toto údolie so svojimi šiestimi druhmi pôvodných paliem, vrátane vzácnej Lodoicey seychelskej, ktorá rastie iba na Seychelách, výnimočným príkladom vývoja svetovej flóry. To všetko tvorí ekosystém, ktorý ponúka unikátny úkryt pôvodnej populácii, ako je papagáj čierny, ktorého zobák v období hniezdenia žltne. Tento vták je takisto na červenom zozname Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN) ako ohrozený druh, ktorý môže vyhnúť. Podľa odhadov nadácie SIF sa počet papagájov čiernych odhaduje na 500 až 900 jedincov.

Malého papagája čierneho pri prechádzke po chodníkoch Májového údolia zbadáte len ťažko. Často býva ukrytý pod veľkými listami palmy Lodoicey seychelskej. Jeho život už ohrozuje prítomnosť mačiek, potkanov, ale aj iných vtákov, ktoré sa podobne ako on živia nezrelými plodmi ovocia, karambolou, papájou či mangom.

Nadácia SIF ale bije na poplach: invázia alexandra malého, ktorý nielen že požiera tú istú potravu, ale aj sa skrýva v rovnakom prostredí ako papagáj čierny, môže mať osudové následky. „Najväčšie nebezpečenstvo, ktoré so sebou nesie invázie alexandra malého na Praslin, spočíva v tom, že by mohol na papagája čierneho preniesť ochorenie zobákov a peria papagájov (cirkovirózu),“ vysvetľuje Vilna Accoucheová. Čierny papagáj vždy žil bokom od konkurenčných druhov a keby bol vystavený tejto chorobe, mohol by vyhynúť, dodáva.

Alexander malý sa na Seychelách rozšíril ako domáce zviera v 70. rokoch minulého storočia. Do prírody na súostroví prenikol v 90. rokoch, keď sa niekoľkým jedincom na ostrove Mahé podarilo uniknúť z klietok. Vtáčik so zeleným perím znepokojuje seychelské orgány o to viac, že dokáže lietať na pomerne dlhú vzdialenosť, a teda môže preletieť z jedného ostrova na druhý. Alexandra malého sa na ostrove Mahé dokonca pokúšali niekoľkokrát vyhubiť. Pri poslednej kampani v roku 2011 bolo zabitých 327 vtáčikov.

Riaditeľ nadácie SIF Frauke Dogley sa však domnieva, že nebezpečenstvo hroziace papagájom čiernym na ostrove Praslin treba brať s rezervou. Samotný nález jedného pierka ešte nemusí nič znamenať. Aby sa hrozba potvrdila, musela by byť prítomnosť alexandra malého na ostrove Praslin preukázateľne zistená.

Napriek tomu je však jeho nadácia v pohotovosti. Pred niekoľkými rokmi, v októbri 2011, bol totiž už jeden alexander malý na ostrove objavený. Jeden miestny obyvateľ však vtáka urýchlene usmrtil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Seychely #papagáj