Summit OSN prijal aspoň základy zmluvy o ochrane klímy

Takmer 200 krajín sa na klimatickom summite OSN v Lime po zdĺhavom vyjednávaní zhodlo aspoň na základných bodoch pre budúcu zmluvu o ochrane ovzdušia. Rokovaniam, ktoré sa mali skončiť v piatok a nakoniec sa pretiahli až do nedeľňajšieho rána stredoeurópskeho času, hrozil krach pre neprekonateľné rozdiely medzi stanoviskami chudobnejších a bohatých krajinách.

15.12.2014 09:15
OSN, Lima, klíma, Peru, Foto: ,
Rokovania o klimatických zmenách trvali vyše týždňa a ich výsledok je aspoň miernou nádejou na dosiahnutie veľkej dohody na budúci rok v Paríži.
debata

O zásadných bodoch budúcej klimatickej zmluvy sa bude ďalej rokovať koncom budúceho roka na summite v Paríži.

Podľa terajšej dohody jednotlivé krajiny začiatkom budúceho roka predložia svoje plány ohľadne toho, ako sa chcú podieľať na boji proti globálnemu otepľovaniu. V texte sa však uvádza, že ich záväzky „môžu“ a nie že „musia“ byť nejakým spôsobom vyčísliteľné. Ekologické organizácie upozorňujú, že dohodnuté kritériá nie sú dostatočne konkrétne, aby sa dali navrhnuté záväzky jednotlivých krajín porovnať. „Text zmluvy je naozaj veľa slabý,“ podotkol Sam Smith zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF).

Súčasný obsah dohody upokojil rozvíjajúce sa krajiny, medzi nimi aj Čínu a Indiu, ktoré protestovali proti predchádzajúcemu návrhu. Obávali sa, že ak by bol prijatý, znamenalo by to pre ich hospodárstvo neúnosnú záťaž v porovnaní s príspevkom bohatých krajín k riešeniu následkov zmien ovzdušia. Ich obavy podľa informácií britskej BBC upokojila formulácia, že krajiny majú „spoločnú, ale rôznu zodpovednosť“. „Máme, čo sme chceli,“ citovala agentúra Reuters indického ministra životného prostredia Prakaša Džavedekara.

Spory sprevádzajúce summit len odrážali dlhodobo nevyriešenú otázku, ako rozdeliť náklady na zmierňovanie následkov klimatických zmien. Za nimi podľa väčšiny vedcov stojí ľudská činnosť: najmä spaľovanie ropy, uhlia a zemného plynu. Odborníci upozorňujú, že vplyvy globálnej zmeny klímy sú citeľné už teraz. Stúpa hladina morí, pribúdajú extrémnejšie horúčavy a neobvyklé výkyvy počasia spôsobujúce niekde záplavy a inde zase sucho.

Najväčšími znečisťovateľmi ovzdušia boli tradične západné krajiny. V súčasnosti však najviac emisií oxidu uhličitého vypúšťajú chudobnejšie štáty, ktoré sa snažia rozvinúť svoje hospodárstvo a vyviesť milióny ľudí z chudoby. Nová klimatická dohoda má koncom budúceho roka v Paríži nahradiť Kjótsky protokol, ktorý sa napríklad na Čínu, Indiu a ďalšie rozvíjajúce sa krajiny nevzťahoval a USA ho nepodpísali. Nová zmluva by mala mať výrazne širší dosah.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #klima #OSN #lima #summit #klimatická dohoda