Na škótskych ostrovoch našli morského prajaštera

Nie je to síce lochnesská príšera, no tento praveký morský jašter zo škótskeho ostrova Skye je rovnako zaujímavý nález. Žil pred 170 miliónmi rokov a na dĺžku meral najmenej 4,2 metra.

13.01.2015 14:00
debata

Lovil ryby a iné jaštery, ktoré obývali teplé, plytké moria v okolí súčasného Škótska. Paleontológovia z Edinburskej univerzity mu dali galské meno Dearcmhara.

„Počas éry dinosaurov v mori neďaleko Škótska žili plazy veľké ako motorové člny,“ uviedol Steve Brusatte z univerzitnej Školy geologických vied. „Fosílie však objavíme len zriedkavo a až teraz sa nám podarilo nájsť druh, ktorý je unikátne škótsky.“

Vedci počas uplynulých 50 rokov skúmali pozostatky zvierat z druhohôr, ktoré patrili do skupiny ichtyosaurov. Takto sa im podarilo identifikovať hneď niekoľko dosiaľ neznámych druhov a o ich objave informovali v časopise Scottish Journal of Geology. Výskum trval tak dlho, pretože väčšina nájdených fosílií boli len fragmenty lebiek, zubov, chrbtíc a končatín. Bolo to teda ako skladanie rôznych pravekých kúskov puzzle premiešaných v jednej škatuli.

„Bez ochoty zberateľov by sme tento výskum asi nikdy nedokončili. Rozhodli sa o svoje nálezy podeliť namiesto toho, aby ich držali doma. Vďaka tomu dnes vieme, aké tvory niekedy v škótskych moriach žili,“ dodal Brusatte. Počas jurského obdobia bol škótsky ostrov Skye pod morom a dnes je preto vyhľadávanou lokalitou pre paleontológov aj zberateľov pravekých fosílií. Ďalšie dôležité nálezy boli urobené na ostrove Misty.

V roku 2008 tam napríklad objavili najstaršie známe fosílie korytnačky, ktorá žila vo vode. Práve ten nález vyplnil medzeru medzi pravekými korytnačkami žijúcimi na súši a ich modernými, morskými príbuznými.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pravek #Škótsko #nálezy #jašter