Mexiko nasadí bezpilotné lietadlá na ochranu ohrozených sviňúch

Mexické úrady plánujú do boja s ilegálnym rybolovom ohrozujúcim vzácne morské cicavce nasadiť bezpilotné lietadlá.

20.01.2015 10:20
debata

Lietajúce stroje vybavené kamerami majú sledovať časť mexického pobrežia a prispieť k záchrane kriticky ohrozených delfínovcov kalifornských, ktorým podľa agentúry AP hrozí vyhynutie kvôli lovu chránených rýb.

Rybári v severomexickom Kalifornskom zálive, známom tiež ako Cortézovo more, vo veľkom lovia šmuhu Macdonaldovu (Totoaba macdonaldi), ktorej vzduchový mechúr je žiadaným tovarom na čínskom trhu. Dutému valcu podobný orgán, ktorý sa plní plynom, je v Číne cenený ako prísada do polievky pre svoje údajne priaznivé účinky na plodnosť a krvný obeh. Mechúry sa tiež pašujú cez hranicu do USA, kde na čiernom trhu majú hodnotu až 5 000 dolárov, v Ázii potom viac než dvojnásobok.

Zakázaný lov šmúh pomocou takzvanej pasce, teda v podstate múrov zo sieťoviny umiestnených pod vodou, do ktorých sa ryba sama zachytí, ohrozuje aj populáciu najmenšieho svetového druhu delfínovcov, ktorých podľa miestnych ochrancov prírody zostáva menej ako stovka a inde na svete nežijú.

Úrady sa preto rozhodli, že do akcií proti nelegálnemu lovu nasadí v spolupráci s mexickým vojenským letectvom skupinu bezpilotných strojov, ktoré zabezpečia nepretržité monitorovanie územia výskytu týchto rýb. „Dron nám umožní mať permanentnú vzdušnú kontrolu v oblasti a zareagovať výrazne efektívnejšie a rýchlejšie,“ uviedol v pondelok asistent prokurátora vyšetrujúceho ekologickú kriminalitu Alejandro del Marzo.

Mexickí ochrancovia prírody dúfajú, že im lietadlá pomôžu vykoreniť ilegálny lov, čo by umožnilo záchranu populácie sviňúch. K tomu, aby sa dostali na dlhodobo udržateľný stav 5 000 jedincov, bude vraj druh rozmnožujúci sa každý druhý rok potrebovať dobrých 30 rokov bez rybárskych zásahov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Ryby #rybári #dron #bezpilotné lietadlo #delfínovce