Počet tigrov v Indii rastie, krajina ponúka darovanie mláďat

Počet tigrov v Indii sa za posledné štyri roky zvýšil takmer o tretinu, oznámilo tamojšie ministerstvo životného prostredia. Úrady to podľa spravodajského serveru BBC News pripisujú množstvu vládnych opatrení na ochranu týchto mačkovitých šeliem.

21.01.2015 10:30
debata

Počet tigrov žijúcich na indickom území vzrástol z 1 706 v roku 2011 na 2 226 v roku 2014, oznámil minister životného prostredia Prakáš Džávadékar. Výsledok označil za obrovský úspech. Podľa Džávadékara sa pri sčítaní použilo 9 700 fotoaparátov, a ekológom sa tak podarilo zhotoviť snímky 80 percent všetkých tigrov v Indii.

„Kým populácia tigrov vo svete klesá, v Indii je na vzostupe. To je skvelá správa,“ podotkol minister. Súčasne navrhol, aby protekcionistické opatrenia, ktorá zaznamenali úspech v Indii, bola prijaté aj inde.

Podľa ministra je India ochotná darovať tigrie mláďatá medzinárodnému spoločenstvu a hrať kľúčovú úlohu v ochrane tigrov vo svete.

Experti odhadujú, že India je domovom asi 70 percent všetkých tigrov, ktoré vo svete žijú. Ekológovia však ešte nedávno vyjadrovali obavy nad tým, že tigria populácia v Indii sa zmenšuje.

Denník The Times of India napríklad ešte v roku 2008 informoval o sčítaní tigrov, pri ktorom bolo registrovaných iba 1 411 zvierat. Pred sto rokmi pritom indické lesy obývalo údajne okolo 100-tisíc tigrov.

Tigre v Indii ohrozujú pytliaci a tiež zmenšovanie ich prirodzeného životného prostredia, predovšetkým v dôsledku odlesňovania. To si žiada budovanie nových ciest, miest a energetických projektov.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #tigre