Peru bolo rajom krokodílov

Pred trinástimi miliónmi rokov ešte nepretínala Amazóniu rieka Amazonka. Namiesto nej túto rozsiahlu nížinu pokrývali močiare, ktoré boli rajom pre krokodíly.

26.02.2015 10:28
krokodil Foto:
Vyhynutý krokodíl Gnatusuchus pebasensis mal guľaté zuby a živil sa mäkkýšmi.
debata

Dokazuje to nález zo severovýchodného Peru, kde sa paleontológom podarilo nájsť fosílie hneď siedmich rozličných druhov krokodílov.

John Flynn s kolegami z Amerického prírodovedného múzea pracoval na vykopávkach v pralese od roku 2002. Za trinásť rokov tam našiel okrem iného aj pozostatky krokodílov z obdobia miocénu, z ktorých tri sú pre vedu úplne nové. Takáto bohatá diverzita krokodílov na jednom mieste zrejme súvisí s dostatkom rôznych druhov potravy.

Najzvláštnejší z novoobjavených krokodílov dostal meno Gnatusuchus pebasensis. Mal krátku hlavu so zaguľatenými zubami, pričom svoju hlavu používal na rýpanie sa v bahne a hľadanie mäkkýšov. „Keď sme analyzovali jeho kosti, uvedomili sme si, že hlavu používal ako lopatu na rýpanie sa v bahne močiarov a kalnej vode riek,“ uviedol Rodolfo Salas-Gismondi, hlavný autor štúdie zverejnenej v žurnále Proceedings B, ktorý vydáva Kráľovská spoločnosť.

Popri Gnatusuchusovi žil aj kajmanovi podobný druh Paleosuchus, ktorý mal dlhší pysk a ostrejšie zuby. Ten sa zase živil rybami a inými rýchlejšie plávajúcimi tvormi. „Vlastne sme odkryli špeciálny moment, keď bol bažinatý ekosystém na vrchole a tesne predtým ako sa močiare zmenili na rieku Amazon,“ hovorí Salas-Gismondi. Voda z týchto močiarov sa vlievala na severe do karibskej oblasti. Súčasná Amazonka tečie od Ánd smerom na východ do Atlantického oceánu.

Bohatý nález amerických paleontológov naznačuje, že Amazónia bola niekedy veľmi bohatá na rôzne mäkkýše. So zmenou ekosystému sa ich populácia zmenšila a guľatozubé krokodíly vyhynuli. V súčasnosti v Amazónii žije šesť rôznych druhov krokodílov, no len tri z nich majú spoločný životný priestor. Pred 13 miliónmi rokov bolo možné na jednom mieste stretnúť až sedem rozličných druhov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #amazónia #krokodíl #amazonka #miocén