Za šírenie moru nemohli krysy, ale pieskomily

Krysy sa možno po storočiach, keď boli považované za pôvodcu moru, ktorý v Európe od stredoveku pripravil o život desiatky miliónov ľudí, dočkajú rehabilitácie.

26.02.2015 13:56
pieskomil Foto:
Pieskomily sú nečakaným novým podozrivým zo šírenia moru v Európe.
debata

Podľa nových vedeckých poznatkov za šírenie „čiernej smrti“ zrejme mohli oveľa roztomilejšie pieskomily. „Ak sa ukáže, že máme pravdu, budeme musieť prepísať časť dejín,“ povedal biológ Nils Christian Stenseth z Univerzity v Osle.

Epidémia moru sa do Európy rozšírila z Ázie v roku 1347. Doteraz sa predpokladalo, že za rozšírenie moru mohli nakazené krysy, hostiteľky bĺch, ktoré neskôr skočili na človeka. Vedci porovnávali letokruhy so záznamami o viac ako 7¤700 prípadoch morovej epidémie v Európe, aby zistili, či v inkriminovanej dobe panovali dobré klimatické podmienky pre vypuknutie nákazy spôsobenej krysami. Aby sa krysám darilo, potrebujú leto s malým množstvom zrážok. „Skúmali sme široké spektrum klimatických ukazovateľov a nenašli sme vzťah medzi výskytom moru a počasím,“ uviedol Stenseth v štúdii zverejnenej v žurnále Proceedings americkej Národnej akadémie vied.

Stenseth a jeho kolegovia dospeli k záveru, že „čierny mor“ v Európe súvisel s počasím v Ázii. Zistili, že epidémie moru v Európe prichádzali po tom, čo v Strednej Ázii zažívali vlhkú jar a teplé leto. To sú ideálne podmienky na rozmnožovanie pieskomilov a s nimi sa šíril aj mor. Blchy nakazených zvierat potom preskočili na domáce zvieratá alebo na ľudí a nákaza sa zrejme po Hodvábnej ceste dostala do Európy, kdeod 14. storočia do 18. storočia padlo za obeť morovým epidémiám 100 miliónov ľudí.

Táto teória podľa portálu amerického denníka The Washington Post vysvetľuje, prečo choroba nesužovala kontinent stále, ale objavovala sa vo vlnách, aj keď krysy nevymizli.

Stensethov tím teraz plánuje skúmať DNA baktérií odobratých z kostrových pozostatkov z čias, keď sa mor v Európe vyskytoval. Ak vzorky budú mať veľké množstvo genetických variácií, môže to naznačovať, že jednotlivé epidémie spôsobovali rôzne vlny nákazy a že nešlo o chorobu, ktorá sa na ľudí prenášala od populácie európskych krýs.

Mor sa v rôznych častiach sveta vyskytuje ešte aj v súčasnosti. V roku 2013 Svetová zdravotnícka organizácia zaznamenala takmer 800 prípadov nákazy, z toho 126 smrteľných.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mor #krysa #pieskomil