Fossett pred desiatimi rokmi obletel svet

Steve Fossett získal ako burzový maklér miliardové bohatstvo, ktoré mu umožnilo financovať svoju najväčšiu vášeň. Tou bolo posúvanie hraníc ľudských možností.

02.03.2015 12:00
steve fosset, kokpit, lietadlo Foto:
Steve Fossett v kokpite lietadla Virgin Atlantic GlobalFlyer.
debata

Slávny dobrodruh má na svojom konte celkovo 116 rekordov v lete balónom, lietadlom, vzducholoďou, v bezmotorovom lietaní a v jachtingu. Mnohé z nich sú stále neprekonané. Naozaj husársky kúsok sa mu podaril pred desiatimi rokmi, 3.¤marca 2005, keď ako prvý na svete sólovo obletel zemeguľu bez medzipristátia a bez doplňovania paliva.

Fossettovi sa však jeho vášeň nakoniec stala osudná. Slávny dobrodruh sa v septembri 2007 vydal na krátky vyhliadkový let nad Nevadskou púšťou, z ktorého sa už nevrátil. Vrak jeho stroja bol objavený na prelome septembra a októbra 2008 západne od mesta Mammoth Lakes v pohorí Sierra Nevada neďaleko hraníc Kalifornie a Nevady. Dobrodruhov osud potom definitívne objasnil až nález kostí. Podľa vyšetrovateľov zavinili haváriu turbulencie, kvôli ktorým Fossett stratil kontrolu nad svojím lietadlom a narazil do hory.

Fossett sa narodil 22. apríla 1944 v Jacksone v štáte Tennessee, vyrastal však v Kalifornii. Dobrodruhom bol už od detstva, keď vstúpil do skautskej organizácie. Ako trinásťročný získal najvyššiu hodnosť (Orla). Na Stanfordskej univerzite vyštudoval ekonómiu. Bohatstvo zarobil v 80. rokoch ako burzový maklér a riaditeľ spoločností Lakota Trading a Marathon Securities. Prvýkrát si Fossett vyslúžil pozornosť už v roku 1965, keď doplával k zrušenému ostrovnému väzeniu Alcatraz. Do 90. rokov stihol pokoriť napríklad Lamanšský prieliv, zvládol havajský triatlon Iron Man a zdolal najvyššie vrcholky šiestich kontinentov. Absolvoval aj slávne celodenné automobilové preteky v Le¤Mans či Rallye Paríž – Dakar a zúčastnil sa aj pretekov psích záprahov Iditarod na Aljaške.

Postupom času sa čím ďalej viac prikláňal k lietaniu a plachteniu. Najprv prekonal niekoľko rýchlostných rekordov v lietadle a na katamaráne, potom sa vrhol na lietanie balónom. V roku 1995 sa stal prvým človekom, ktorý v ňom sám prekonal Tichomorie a na balón nezanevrel ani po niekoľkých neúspešných pokusoch o oblet planéty v roku 2001. A o rok neskôr, na šiesty pokus, to konečne dokázal. Svet obišiel aj po vode v roku 2004 na katamaráne Cheyenne. V tom istom roku prekonal svetový rekord pre vzducholode, v roku 1996 zasa samostatne preplával Tichý oceán na plachetnici.

Slávny oblet zemegule v lietadle bez medzipristátia uskutočnil v ľahkom prúdovom lietadle Virgin Atlantic GlobalFlyer. Fossett odštartoval z letiska Salina v Kansase, kde po 67 hodinách, jednej minúte a desiatich sekundách 3.¤marca 2005 popoludní pristál. Fossettov stroj vážil 1,5 tony bez paliva, ale s 13 plnými nádržami takmer desať ton. Vďaka silnému vetru v chrbte uháňal rýchlosťou presahujúcou 550 kilometrov za hodinu vo výške 13 kilometrov. V roku 2006 Fossett prekonal ďalší svetový rekord. V diaľkovom lete jednotlivca bez medzipristátia. Jeho rekordný let trval približne 80 hodín a bol dlhý 43¤450 kilometrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #svet #lietanie #Fosset Steve