Populácia pánd v Číne sa zväčšila takmer o pätinu

Populácia pánd, ktoré žijú v Číne vo voľnej prírode, sa od posledného sčítania v roku 2003 zväčšila takmer o pätinu. Uviedli to čínske úrady, podľa ktorých je teraz zvierat celkovo 1 846, teda o 268 viac ako na začiatku predchádzajúceho desaťročia.

02.03.2015 14:00
panda Foto: ,
Panda veľká žije v bambusových húštinách.
debata (1)

Panda veľká patrí k najohrozenejším živočíšnym druhom na svete. Tento cicavec žije iba v Číne, najmä v provincii S'-čchuan na juhozápade krajiny. Hoci Peking zvieratá prísne chráni a v poslednom čase vytvoril 27 nových rezervácií, čelí pandia populácia ďalej hrozbe vyhynutia pre narušené prírodné prostredie.

Pandy veľké sa darí rozmnožovať aj v zajatí, kde sa ich počet zvýšil o 211 kusov, uviedol čínsky úrad. Prvé sčítanie pánd vo voľnej prírode sa uskutočnilo v 70. rokoch minulého storočia a to najnovšie sa začalo v roku 2011. Jeho dokončenie trvalo tri roky.

Panda veľká žije v bambusových húštinách. Aj keď sa radí medzi mäsožravce, je jej potrava prevažne rastlinná. Jej tráviaci trakt má síce stavbu zvyčajnú skôr pre mäsožravce, jedinečná bakteriálna mikroflóra v črevách jej však umožňuje stráviť bambusy. Po odbornej stránke je všežravec, lebo je známe, že sa príležitostne živí vajcami a spolu s bambusom konzumuje aj hmyz.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Pandy #panda #populácia pánd