Austrália kvôli premnoženiu zabila stovky koál

Takmer 700 koál nechali v minulých dvoch rokoch zabiť úrady v juhovýchodnej Austrálii kvôli premnoženiu, ktoré viedlo k hladovaniu zvierat. Potvrdila to ministerka životného prostredia austrálskeho štátu Viktória Lisa Nevilleová, ktorú citovala agentúra AFP.

05.03.2015 14:00
debata

Podľa jej informácií bolo nutné koaly vyhubiť v rokoch 2013 a 2014 v oblasti mysu Otway, neďaleko turistami vyhľadávanej pobrežnej cesty Great Ocean Road, ktorá je zapísaná na zozname pamiatok austrálskeho národného dedičstva.

„Tento zákrok bol potrebný, aby sa zabránilo utrpeniu koál, ktoré nedokázali nájsť dostatok potravy,“ povedala Nevilleová. „Hustota ich populácie dosahovala počet 20 koál na hektár,“ dodala ministerka, ktorá nevylúčila, že v budúcnosti dôjde k ďalšiemu hubeniu koál. „Skúsenosti potvrdili, že presunúť ich do inej oblasti nefunguje a v skutočnosti spôsobuje ešte väčšie utrpenie koál,“ povedala Nevilleová.

Hoci na myse Otway populácia koál rastie, v iných oblastiach je ich situácia horšia. Počty sa stále znižujú kvôli miznutiu ich prirodzeného životného prostredia, chorobám, útokom psov, lesným požiarom a ďalším faktorom.

Kým do Austrálie prišli v roku 1788 britskí osadníci, žilo tam podľa odhadov viac ako desať miliónov koál. Teraz ich vo voľnej prírode zostáva menej ako 100-tisíc, odhaduje austrálska nadácia pre koaly. Koaly sú pritom samotári, s ostatnými koalami sa dorozumievajú hlasitým volaním, ktoré môže byť počuť až kilometer ďaleko.

Pária sa od decembra do marca, teda v lete. Gravidita trvá 35 dní, potom sa narodí spravidla len jedno mláďa. Novonarodená koala váži menej ako 1 gram. Vyškriabe sa do vaku a tam zostáva asi pol roka. Keď vyrastie tak, že sa už do vaku nevojde, matka mláďa nosí na chrbte. Pretože sa vak koál, rovnako ako vak vombatov, otvára dozadu, s najväčšou pravdepodobnosťou budú vombaty najbližší príbuzní koál.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #koala #premnoženie