Množstvo ľadu v Arktíde je na novom minime

Množstvo morského ľadu v Arktíde bolo počas tohtoročnej zimy najnižšie od začiatku meraní v roku 1979. Podľa správy amerického Národného strediska dát o snehu a ľade (NSIDC) v oblasti okolo severného pólu zamrzla plocha s rozlohou 14,5 milióna štvorcových kilometrov, čo je približne o 1,1 milióna štvorcových kilometrov menej, ako bol priemer pre obdobie rokov 1981-2010.

23.03.2015 15:00
debata (3)

Vedci pokrytie vodnej plochy ľadom v oblasti Arktídy merajú pomocou satelitných snímok a porovnávajú údaje z doby, kedy je ľadová plocha počas zimy na maximálnej úrovni. Tento rok bolo morského ľadu najviac 25. februára a s nadchádzajúcou jarou ho pre topenie teraz rýchlo ubúda. Najväčšia nameraná rozloha ľadovcov bola najnižšia za posledných viac ako 35 rokov a prepísala doterajší rekord z roku 2011, keď bolo ľadu o 130-tisíc štvorcových kilometrov viac. Podľa expertov to spôsobilo najmä nezvyčajne teplé februárové počasie v niektorých častiach Ruska a Aljašky.

„Postupné miznutie ľadovcov hlboko ovplyvňuje ľudí, rastliny a zvieratá v polárnych oblastiach, ale pre zdvíhanie hladín oceánov aj inde na svete,“ komentoval nové údaje na serveri BBC News britský klimatológ Bob Ward.

Okrem úrovne maximálneho zaľadnenia sledujú odborníci aj to, koľko ľadu je v Arktíde počas najteplejšieho letného obdobia. Ľadovce majú najmenšiu rozlohu spravidla v septembri, keď ich rozloha v posledných rokoch dosahuje niečo málo cez štyri milióny štvorcových kilometrov. Podľa údajov Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC) ľadu na planéte od roku 1979 ubúda v priemere o 3,8 percenta za jedno desaťročie. To by mohlo znamenať, že v Arktíde v druhej polovici tohto storočia počas leta už vôbec žiadny ľad nebude.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #arktída #arktický ľad #úbytok