Arktické chrobáky budú informovať o otepľovaní

Zmenu podnebia v oblasti severného polárneho kruhu vedci sledujú už niekoľko desaťročí. Zameriavajú sa najmä na vývoj teploty a rozlohy ľadu v Severnom ľadovom oceáne. Dôležitý zdroj informácií však môže ležať priamo pod ich nohami, najmä ak chcú vedieť, ako sa klimatické zmeny prejavujú v biodiverzite.

23.04.2015 10:30
debata
Štvorica chrobákov z identifikovaných 460... Foto: Henri Goulet
chrobáky Štvorica chrobákov z identifikovaných 460 rôznych druhov, ktoré chcú vedci sledovať, aby zistili viac o dôsledkoch klimatických zmien.

Chrobáky totiž na zmeny klímy reagujú veľmi citlivo a vo veľkých počtoch sa premiestňujú za novými náleziskami potravy. Vedci z McGillovej univerzity poukázali na to, že arktické chrobáky sú ideálnymi informátormi o otepľovaní, pretože to spôsobuje zmeny v pôde a rozšírení rastlín a živočíchov, od ktorých sú šesťnohé tvory závislé.

Výskumníci vedení profesorom Chrisom Buddleom identifikovali 460 rôznych druhov arktických chrobákov, ktoré žijú na rôznych lokáciách od boreálnych lesov v severnom Ontáriu až po oblasti za polárnym kruhom. Samozrejme, správanie a spôsob obživy chrobákov závisia od zemepisnej šírky, v ktorej žijú.

„V závislosti od zemepisnej šírky a teploty plnia arktické chrobáky rôzne ekologické funkcie ako napríklad opeľovanie alebo konzumácia rastlín, požieranie iných druhov hmyzu a rozkladanie biologickej hmoty,“ hovorí prvá autorka štúdie Crystal Ernstová, ktorá štúdiu spolu s kolegami publikovala v žurnále PLOS ONE.

„Na ďalekom severe je omnoho viac chrobákov, ktoré lovia iný hmyz, než tých, čo sa živia rastlinami. V južnejšie položených oblastiach je to zvyčajne naopak.“

Zistenie, že arktické chrobáky sú veľmi citlivé na zmenu teploty, môže do budúcnosti pomôcť pri sledovaní klimatických zmien a interpretovaní ich dôsledkov.

„Ako teploty na severe rastú alebo častejšie sa menia, je veľmi pravdepodobné, že spoločenstvá chrobákov na tieto zmeny rýchlo zareagujú,“ povedal Buddle. „Či tieto zmeny budú mať pozitívny, alebo negatívny vplyv na arktický ekosystém, sa ešte uvidí. Je však jasné, že citlivosť chrobákov na zmenu podnebia z nich robí hodnotný zdroj informácií,“ dodal výskumník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #klimatické zmeny #chrobáky