Sekvenovali genóm mamuta srstnatého

Medzinárodnému tímu vedcov na čele s Lovem Dalénom zo Švédskeho prírodovedného múzea v Štokholme sa podarilo sekvenovať kompletný genóm mamuta srstnatého (Mammuthus primigenius).

27.04.2015 13:00
mamut, mamut dlhosrstý, genóm, Foto:
Pokusy o vyklonovanie mamuta by sa vraj mohli začať už o tri roky.
debata

Dalén a jeho kolegovia sekvenovali genóm mamutov, aby získali viac informácií o príčinách vyhynutia tohto druhu, ktorého poslední zástupcovia žili pred 4-tisíc rokmi na Wranglerovom ostrove v dnešnom Rusku. Vedci preto porovnali DNA jedného z posledných mamutov s jedincom, ktorý žil pred 45-tisíc rokmi. Výsledky štúdie dokazujú, že populácia na Wranglerovom ostrove bola taká malá, že počas posledných 5-tisíc rokov jej existencie dochádzalo k príbuzenskému kríženiu.

Vedci však nedokážu s istotou povedať, či bol práve toto dôvod alebo jeden z dôvodov vyhynutia mamutov, pretože príbuzenské kríženie nemusí mať vždy iba negatívne dôsledky. Odborníci taktiež zistili, že pred 300-tisíc rokmi došlo k výraznému úbytku mamutov, pričom pravdepodobnou príčinou boli klimatické zmeny.

Dalén v rozhovore pre BBC News uviedol, že táto štúdia by mohla pomôcť iným vedcom, ktorí sa snažia znova oživiť mamuty. „V princípe by bolo úžasné vidieť živého mamuta a môcť pozorovať, ako sa správa a pohybuje. Ale radšej by som bol, keby sa tak nestalo. Mohlo by to viesť k utrpeniu sloních samíc, ktoré by museli vynosiť mamutie embryo, a to by nebolo eticky ospravedlniteľné,“ vyhlásil Dalén s tým, že on ani jeho kolegovia sa preto o to nebudú pokúšať.

Oživiť mamuty si však dala za cieľ organizácia Long Now Foundation sídliaca v San Franciscu, ktorej predstavitelia by chceli použiť mamutie gény, ktoré by umožnili slonom ázijským (Elephas maximus) žiť aj v chladnejších podmienkach. Nadácia preto podporuje vedecký tím na Harvardovej univerzite, ktorý implantuje mamutie gény do sloních buniek. Vedci dúfajú, že sa im podarí vyprodukovať mamutie červené krvinky, aby zistili, koľko kyslíka dokážu viazať. Predstavitelia Long Now Foundation uviedli, že by chceli začať s pokusmi o vyklonovanie mamuta v roku 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mamut srstnatý #genóm #sekvenácia