Sochy moai asi dostali klobúky po rampe

Záhadné monolitické kamenné sochy moai hľadia na Veľkonočný ostrov už stovky rokov. Vedci z Oregonskej univerzity v USA teraz zistili, akým spôsobom sa na hlavy niektorých sôch mohli dostať "klobúky" z červenej horniny zvané pukao.

06.05.2015 14:00
sochy moai, Veľlkonočný ostrov, Foto:
Klobúk pukao majú na hlave len niektoré sochy.
debata

Doktorand Oregonskej univerzity Sean Hixon usudzuje, že dopraviť hore objemné kamene nakoniec nebolo také zložité. „Zdá sa, že na to stačilo pomerne malé množstvo ľudí, ktorí buď využili princíp páky, alebo kamene vyvalili po rampe,“ povedal Hixon na výročnej schôdzi americkej archeologickej spoločnosti. Niektoré sochy pritom merajú až 12 metrov a najväčšie merajú v priemere dva metre a vážia až 12 ton.

Pre bádateľov je ťažké nájsť priame svedectvo o tradíciách obyvateľov Rapa Nui – okrem iného preto, že ostrovné obyvateľstvo bolo v niekoľkých vlnách zdecimované chorobami, ktoré tam zavliekli európski kolonisti.

Niektorí vedci usudzujú, že klobúky majú predstavovať vlasy. Iní zasa tvrdia, že ide o akési turbany alebo ozdoby. Väčšina expertov sa zhoduje v tom, že červená farba mala nejaký rituálny význam. Doteraz bolo objavených asi 100 kusov „klobúkov“, niektoré na sochách a niektoré voľne ležiace. Sú vytesané z ľahkej červenej vulkanickej pemzy.

Hixonov tím využil rôzne fyzikálne pokusy na simuláciu podmienok, za akých sa pukao mohlo na hlavu sochy dostať. Išlo okrem iného o rampu, po ktorej mohol byť kameň vyváľaný, alebo vybudovanie veže v susedstve sochy a využitie princípu páky, pomocou ktorej bolo pukao na hlavu posadené.

Vedci nakoniec došli k záveru, že vďaka zaoblenému obdĺžnikovému tvaru pukao bola na jeho usadenie pomocou rampy potrebná len relatívne malá sila – dokonca vraj stačilo desať mužov. Obdĺžnikový tvar vraj bránil tomu, aby sa pukao zrútilo späť dole po rampe, a bol vraj zároveň ideálny pre zdvihnutie pomocou páky.

Na bokoch niektorých „klobúkov“ sú vraj navyše zvislé značky a kruhové zárezy, ktoré naznačujú, že pri ich vystrkávaní hore po rampe si ľudia pomáhali kusmi dreva. Využitie rampy sa tak vedcom javí ako najpravdepodob­nejšie, aj keď iné metódy usadenia ozdôb nevylúčili. Klobúky sú už navyše poškodené eróziou, takže analýza značiek a zárezov vraj nie je zďaleka presvedčivá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sochy #rampy #Veľkonočný ostrov