Hmyzí konár či unikátna osa. Pozrite si niektoré z nových druhov

Každý rok do katalógu známych živočíchov a rastlín pribudne 18-tisíc nových druhov. Z nich každý rok odborníci zo Suny College of Environmental Science and Forestry (ESF) vyberajú desať exemplárov, ktoré sú niečím výnimočné.

22.05.2015 09:29
Phryganistria tamdaoensis Foto:
Kráčajúci konár Phryganistria tamdaoensis z Vietnamu nie je najdlhší zo svojho rodu. Dosahuje dĺžku len okolo 23 centimetrov. Napriek svojej veľkosti je to novoobjavený druh a pred etymológmi zostával skrytý vďaka svojmu perfektnému maskovaniu. V prírode ho len ťažko odlíšiť od konárika na strome. Najdlhší hmyzí konár žije na Borneu a meria 56 centimetrov.
debata (2)

Snažia sa tým upozorniť na fantastickú biodiverzitu života na Zemi a bohužiaľ aj na to, že každý rok vyhynie viac druhov než sa podarí objaviť nových. „Dosiaľ bolo pomenovaných takmer 2 milióny druhov z celkového predpokladaného počtu 12 miliónov. Náš desaťmiestny rebríček poukazuje na potrebu zdokumentovať život na Zemi predtým, ako bude pre mnohé druhy neskoro,“ uviedol prezident ESF Quentin Wheeler. (Kompletný rebríček Top 10 nových druhov a ich fotografie nájdete na stránke ESF.)

Dvadsať rokov trvalo vedcom, kým odhalili, kto... Foto: YOJI OKATA
ryba, Torquigener albomaculosus Dvadsať rokov trvalo vedcom, kým odhalili, kto je tvorcom obrazcov na morskom dne pri japonskom pobreží. Nakoniec sa ukázalo, že ide o štvorzubca Torquigener albomaculosus. Jeho stavby s priemerom dva metre pripomínajú mandaly, fraktály či kruhy v obilí a slúžia na prilákanie samičky. Sú skonštruované tak, aby nakladené v strede stavby boli chránené pred morskými prúdmi.
Táto osa z Číny nie je zaujímavá ani veľkosťou,... Foto: MICHAEL STAAB
osa, Deuteragenia ossarium Táto osa z Číny nie je zaujímavá ani veľkosťou, ani sfarbením, ale má unikátny spôsob kladenia vajíčok. Deuteragenia ossarium kladie vajíčka do dutých stoniek rastlín. K vajíčku vždy pribalí "desiatu" v podobe mŕtveho pavúka, aby mal potomok po narodení čo jesť. Komôrku s vajíčkom zacelí aspoň 9 mŕtvymi mravcami, ktoré slúžia ako chemické maskovanie pred predátormi.

Tento rok sa do desiatky prebojoval aj operený dinosaurus Anzu wyliei, ktorý napríklad dutými kosťami pripomína súčasných vtákov. Nevedel však lietať a keďže meral až 1,5 metra a lovil zvieratá, dostal prezývku „pekelné kura.“ Medzi ďalšími zaujímavými druhmi je žaba z Indonézie, ktorá nekladie vajíčka, ale rodí živé žubrienky. Podmorská parazitická rastlina neschopná fotosyntézy bola tiež vzácny nález. Dosiaľ sa ich podarilo pri Filipínach nájsť len 50. Možno aj preto, že viac ako rastlinu pripomína koral.

Púštny pavúk Cebrennus rechenbergi z Maroka je... Foto: INGO RECHENBERG
pavúk, Cebrennus rechenbergi Púštny pavúk Cebrennus rechenbergi z Maroka je na snímke vo výhražnej póze. Ak to nepriateľa neodradí, dá sa na útek, ktorý pripomína gymnastické cvičenie. Po piesku sa totiž pohybuje akoby robil mlynské kolesá. Takto dosiahne dvojnásobnú rýchlosť ako pri

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #biodiverzita #živočíchy #rastliny #živočíšny druh #rastlinný druh