Väčšina ľadovcov v okolí Everestu zanikne

V okolí najvyššej hory sveta sa nachádza viacero ďalších 8-tisícoviek a pod nimi asi 5 500 ľadovcov. Všetky z nich vplyvom klimatických zmien do konca tohto storočia zaniknú alebo sa drasticky zmenšia. To bude mať zrejme závažný vplyv aj na farmárov a elektrické elektrárne závislé od riek stekajúcich z tejto oblasti. Upozorňuje na to v žurnále The Cryosphere skupina medzinárodných vedcov.

28.05.2015 09:30
Himaláje, ľadovec, pohorie, Everest Foto:
Ľadovce pod Everestom od 60. rokov stratili 13 percent objemu a ich ústup sa postupne zrýchľuje.
debata

Podľa ich prognóz ľadovce v oblasti Hindúkuš stratia do konca tohto storočia 70 až 99 percent objemu. „Znamenia o budúcnosti ľadovcov v tomto regióne sú jasné. Ich pokračujúce a zrejme aj zrýchľujúce sa roztápanie je vzhľadom sa zvyšovanie teploty veľmi pravdepodobné,“ uviedol v štúdii odborník na hydrológiu ľadovcov Joseph Shea z Medzinárodného centra pre integrovaný rozvoj veľhôr z Nepálu.

Tím vedcov skúmal ľadovce z povodia rieky Dudh Kosi v nepálskych Himalájach. Do tejto oblasti patrí aj Mt. Everest a ľadovce z celkovou plochou viac ako 400 kilometrov štvorcových. Podľa ich zistení rýchlejšie sa budú zmenšovať nižšie položené ľadovce, keďže vplyvom globálneho otepľovania sa bude vyššie posúvať hranica priemernej mesačnej teploty 0 °C.

„Nadmorská hladina mrznutia sa pohybuje medzi 3 200 metrami v auguste a 5 500 metrami v januári. Táto hranica sa do konca storočia posunie nahor o 800 až 1 200 metrov,“ povedal spoluautor štúdie Walter Immerzeel z Univerzity v Utrechte v Holandsku. „Preto bude počas teplejších mesiacov až 90 percent ľadovcov vystavených teplotám nad nulou,“ dodal.

Odborníci však upozorňujú, že stále nie je úplne jasné, ako klimatické zmeny ovplyvnia teplotu a úhrn zrážok v tejto oblasti. Takisto len málo ľadovcov v tejto oblasti bolo detailne zmeraných. Ubúdanie ľadovcov je však pozorovateľné, ako aj to, že sa posúva nahor hranica, kde už nesneží, ale prší.

Tieto zmeny zrejme výrazne ovplyvnia poľnohospodárstvo pod Himalájami. Viac ako miliarda ľudí v Ázii je závislá na vode z riek, ktoré sú napájané himalájskymi ľadovcami. Zo začiatku bude rýchlejšie topenie ľadovcov znamenať aj viac vody v riekach, no keď sa ich rozloha zmenší, budú v teplých mesiacoch dodávať do riek menej vody.

Odborníci varujú aj pred tým, že po ústupe ľadovcov môžu vznikať jazerá prehradené materiálom, ktorý po ľadovcoch zostal. V prípade lavín a zemetrasení sa tieto hrádze môžu pretrhnúť a spôsobiť nečakané záplavy s katastrofickými dôsledkami.

Vedci sú pri predstavovaní svojich prognóz veľmi opatrní a opakujú, že ide o prvý odhad. Ostáva totiž mnoho neznámych faktorov, ktoré na rýchlosť ich ubúdania môžu mať vplyv. „Naše výsledky nemožno brať ako pevne daný scenár do budúcna,“ uviedol Patrick Wagnon, spoluautor štúdie. V roku 2013 však vedci z Milánskej univerzity potvrdili, že niektoré ľadovce v okolí Mt. Everestu sa za posledných 50 rokov zmenšili o 13 percent a hranica mrznutia sa zvýšila o 180 metrov.

Podľa tejto štúdie ľadovce miznú každým rokom rýchlejšie a niektoré z nich už majú len polovicu objemu toho, čo v 60. rokoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #ľadovce #Himaláje