Ľadové medvede začali žrať delfíny

Medvede biele v Arktíde začali vôbec prvýkrát žrať delfíny. Zistili to nórski vedci, podľa ktorých sa o toto rozšírenie medvedej stravy postaralo globálne otepľovanie. Hlavnú zložku stravy ľadových medveďov tvoria tulene. Ale Jon Aars z Nórskeho polárneho inštitútu vôbec prvýkrát zverejnil fotografie polárnych medveďov kŕmiacich sa delfínmi. Svoje zistenia zverejnil v odbornom časopise Polar Research.

17.06.2015 15:00
Polárny medveď Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

„Je pravdepodobné, že sa na jedálničku ľadových medveďov objavujú nové druhy živočíchov kvôli globálnemu otepľovaniu, ktoré umožňuje ďalším zvieratám zamieriť ďalej na sever ako predtým,“ povedal Aars. Medveď, ktorého sa mu podarilo odfotiť, podľa neho ulovil dva delfíny, keď sa vynorili nadýchnuť dierou v ľade. „Možno tam toho medveďa videli, ale pravdepodobne nemali na výber,“ dodal. Na fotografiách je viditeľne vychudnutý medveď žerúci jedného z delfínov. Druhého si uložil pod snehom na neskôr – aj toto správanie doteraz vedci nikdy nepozorovali.

Hlavnou zložkou jeho potravy sú tulene a občas mrože. Niektoré medvede počas leta zachádzajú až 100 kilometrov do vnútrozemia, kvôli vtáčím vajíčkam, lumíkom, lišajníkom, machom a zdochlinám sobov karibu a pižmoňov. Korisť lovia dvoma spôsobmi, a to zakrádaním sa a vyčkávaním. Podľa stupňa ohrozenia IUCN je medveď biely klasifikovaný ako zraniteľný a 8 z 19 populácií je v rozpade. Dlhý čas boli medvede biele lovené vo veľkej miere. Ich populácia sa stabilizovala po zavedení kontrol a kvót. Teraz ich ohrozuje najmä ustupovanie morského ľadu v dôsledku klimatických zmien. Medvede sú totiž zvyknuté na ľad, kde ich výborne maskuje biely kožuch. Počas leta často hladujú a korisť hľadajú len ťažko.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #delfíny #globálne otepľovanie #ľadové medvede