Kengury preferujú ľavú prednú labku

Voľne žijúce kengury zrejme dávajú prednosť ľavej prednej labke, keď potrebujú vykonať bežné úkony súvisiace s úpravou srsti alebo s kŕmením.

29.06.2015 09:30
debata (2)

Zistil to tím ruských vedcov, ktorý v Austrálii študoval, či sú klokany skôr ľaváci alebo praváci, napísal spravodajský server BBC News.

Podľa výskumníkov ide o prvý dôkaz preferencie jednej prednej končatiny u iného druhu, ako je človek. Ľudia sú prevažne praváci. Dôkazy o tom, že kengury sú, naopak, viac naklonené používať ľavú labku, vedci zozbierali počas mnohohodinových pozorovaní rôznych druhov kengúr v divočine.

Výskum, ktorého výsledky boli zverejnené v časopise Current Biology, uskutočnila skupina vedcov Petrohradskej štátnej univerzity, ktorí v Austrálii spolupracovali s ekologičku Janeane Ingramovou. Tá sa BBC zverila, že ich práca vyvoláva v odborných druhoch tak trochu skepsu.

„Bohužiaľ, aj moji kolegovia si myslia, že študovať ľaváctvo u čeľade kengurovitých nie je úplne seriózne. Ale akákoľvek štúdia, ktorá preukáže preferenciu jednej labky u druhu pohybujúceho sa prevažne po dvoch končatinách, prispeje k štúdii symetrie mozgu a vývoja cicavcov,“ dodala.

Kengury pochádzajú z Austrálie a Novej Guiney. Majú silné zadné končatiny, ktoré sú oveľa vyvinutejšie a silnejšie ako predné. Predné končatiny majú 5 prstov a používajú ich na príjem potravy, zatiaľ čo zadné nohy majú druhý a tretí prst zrastený a slúžia na pohyb. Majú tiež dlhý, svalnatý chvost, ktorý používajú ako podperu a na rovnováhu. Oproti telu majú kengury relatívne malú hlavu a veľké uši.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kengura