Lochneska je zrejme sumec veľký

Muž, ktorý strávil 24 rokov skúmaním škótskeho jazera Loch Ness, tvrdí, že legendárnou príšerou z tamojších vôd je pravdepodobne obrovská ryba. "Najrozšírenejšou hypotézou je, že ide o sumca veľkého. Je to najpravdepodobnejšie vysvetlenie," povedal agentúre AFP päťdesiatdvaročný Steve Feltham.

24.07.2015 16:00
loch ness, lochneska Foto:
Ešte pred 20 rokmi sa ročne objavovalo až dvanásť ľudí, ktorí tvrdili, že tvora videli.
debata (1)

Podľa neho to však zrejme nie je konečné vysvetlenie svetoznámej záhady. „Hodí sa to na väčšinu pozorovaných javov, ale nie na všetky,“ dodal muž, ktorý je v Guinnessovej knihe rekordov vedený ako najvytrvalejší „lovec“ lochnesky.

Sumec veľký môže dorásť až do štyroch metrov a vážiť až 400 kilogramov; väčšinou však sumce nemajú ani dva metre. Tieto sladkovodné ryby sa môžu dožiť aj 30 rokov. Sumce mohli podľa Felthama nasadiť do jazera kvôli rybolovu miestni obyvatelia, aj keď na to nie sú žiadne dôkazy.

„Ak to urobili, mohli ryby dosiahnuť dospelý vek v 30. rokoch minulého storočia,“ súdi Feltham. Práve z tohto obdobia pochádzajú prvé svedectvá o tom, že sa v jazere údajne objavila príšera. Ešte pred 20 rokmi sa podľa Felthama objavovalo ročne desať až dvanásť ľudí, ktorí tvrdili, že tvora prezývaného Nessie videli. Teraz je to tak jeden človek za rok, uviedol Feltham.

Ďalší prenasledovatelia tajomnej bytosti podľa neho však dospeli v súvislosti s jej totožnosťou k iným záverom. „Niektorí hovoria, že je to jeseter, obrovský úhor alebo praveký morský plaz,“ povedal Feltham. Podľa neho sa objavila aj teória, že na dne jazera je loď mimozemšťanov.

Muž napriek tomu verí, že v jazere žije „niečo oveľa viac vzrušujúce ako sumec“. Feltham ubezpečil, že svoj výskum nezanechá.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko #lochneska