Najstaršie spermie majú 50 miliónov rokov

Najstaršie dochované spermie sú 50 miliónov rokov staré a medzinárodný vedecký tím ich objavil v skamenelom kokóne obrúčkavca v Antarktíde. V časopise Biology Letters o náleze informoval Benjamin Bomfleur s kolegami z Prírodohistorického múzea v Štokholme.

31.07.2015 15:00
debata

Vedci pozorovali prostredníctvom elektrónového mikroskopu vnútornú stranu 1,5 milimetra veľkého úlomku kokónu obrúčkavca. Pri tom si všimli napríklad podlhovasté vlákna a tyčinky zrnitého tvaru. To sú jednotlivé časti spermií typické pre obrúčkavcov, hovorí Bomfleur a jeho tím.

Známymi súčasnými zástupcami obrúčkavcov sú dážďovky alebo pijavice. Tieto živočíchy majú v prednej časti tela zdurené články, takzvaný opasok. Keď sa spária, začne opasok produkovať najskôr slizový kokón, do ktorého sa uvoľňujú vajíčka a potom spermie. Toto puzdro sa úplne oddelí od tela a je veľmi odolné.

Zatiaľ čo sa skameneliny samotných obrúčkavcov takmer nevyskytujú, ich kokóny sa nachádzajú pomerne často. Ten so zachovanými spermiami pochádza z Antarktického polostrova, kde vedci nachádzajú veľké množstvo skamenelín. Doteraz najstaršie známe semeno živočícha má 40 miliónov rokov a pochádza z chvostoskoka objaveného v kuse jantáru. Novonájdené spermie sa podobajú tým, ktoré majú obrúčkavce žijúce v symbióze s krabmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Antarktída #spermie #obrúčkavce