Čech chce preplávať Atlantik na smrekovej plti

Prvé testy na vode má za sebou plť, na ktorej chce český moreplavec Josef Boháč so svojou posádkou zdolať Atlantický oceán. Plavidlo z drevenej guľatiny v týchto dňoch skúša na hladine Lipenskej nádrže.

11.08.2015 13:00
debata (12)

Boháč verí, že ak sa všetko podarí, mohol by sa na plavbu z Európy do Ameriky vydať v budúcom roku. Atlantický oceán na plti ešte nikto na svete neprekonal.

„Zatiaľ sme skúšali plavbu pomocou motora. Plachty ešte len budeme vyrábať,“ povedal Boháč. Podľa neho zatiaľ plť nevykazuje žiadne nedostatky a javí sa ako spoľahlivé plavidlo. Boháč uviedol, že Atlantik chce preplávať bez motora. Plť by mala plávať pomocou plachiet poháňaných vetrom. „My by sme ten motor vôbec nepotrebovali, ale je to nutnosť kvôli manipulácii v prístavoch. Tam je zakázané plávať len na plachty,“ povedal Boháč.

Expedícia sa má začať v Portugalsku. Bude ju čakať asi deväťtisíc kilometrov dlhá cesta po vode. Plť sa skladá zo 16 smrekových kmeňov. Každý z nich má objem kubický meter.

Aj vo voľbe materiálov sa Boháč usiluje o istý primát. Zatiaľ všetky plte, ktoré sa vydali na Atlantik, boli vyrobené z balzového dreva. „Na smrekových kmeňoch to nikto neskúšal. Balzové (drevo) je oveľa ľahšie a voda ho preto ľahšie nadnáša,“ povedal Boháč.

Uviedol, že momentálne dáva dokopy posádku, ktorá by mala byť štvorčlenná. „Trošku je problém na to ľudí získať,“ uviedol. Musí tiež zohnať peniaze na expedíciu, presnú sumu zatiaľ nedokáže uviesť. Len náklady na dopravenie plte do Portugalska sú však približne 400-tisíc českých korún.

Plavbu cez Atlantik berie Boháč ako športový výkon. A čiastočne to vníma ako časť svojej životnej filozofie. „Ja som jednoducho zvyknutý byť na vode, plaviť sa na všetkom možnom. Život na mori je pre mňa skrátka všetkým,“ povedal.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Plť #Atlantický oceán