Znečistenie ovzdušia zabíja v Číne 4 000 ľudí denne

V Číne zabíja znečistenie ovzdušia denne asi 4 000 ľudí a je v tejto najľudnatejšej krajine sveta zodpovedné za každé šieste predčasné úmrtie. Zistila to nová štúdia vedcov americkej Kalifornskej univerzity, o ktorej v piatok informovala agentúra AP.

18.08.2015 15:00
čína, ľudia Foto:
Asi 38 % zo zhruba 1,3 miliardy obyvateľov Číny žije v oblastiach, kde je dlhodobo nezdravá kvalita ovzdušia. Ilustračné foto.
debata

Vedci vypočítali, že asi 1,6 milióna ľudí ročne zomiera na srdcové a pľúcne problémy spôsobené veľmi znečisteným ovzduším. Už predchádzajúce štúdie odhadovali, že v dôsledku znečistenia ovzdušia zomierajú jeden až dva milióny ľudí, ale tento výskum sa prvýkrát opiera o novo zverejňované údaje z čínskeho merania ovzdušia.

Na znečistení ovzdušia sa najviac podieľajú emisie zo spaľovania uhlia, a to či na výrobu elektrickej energie, alebo na vykurovanie domov. Hlavný autor štúdie Robert Rohde uviedol, že asi 38 % zo zhruba 1,3 miliardy obyvateľov Číny žije v oblastiach, kde je dlhodobo nezdravá kvalita ovzdušia, tak ako ju stanovujú tabuľky amerického úradu pre ochranu životného prostredia.

V Číne sa znečistenie ovzdušia zhoršuje počas zimy, pretože stúpa spotreba uhlia kvôli vykurovaniu domov a klimatické podmienky držia smog bližšie pri zemi, dodal Rohde. Čínska metropola Peking bude v roku 2022 hostiť zimné olympijské hry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #znečistenie ovzdušia