Jaskyňa Lascaux je Sixtínskou kaplnkou praveku

Jaskynný komplex Lascaux, objavený pri dedinke Montignac na juhozápade Francúzska, fascinuje svojou výtvarnou galériou starou podľa odhadov až 17-tisíc rokov. O pôsobivú nástennú maľbu sa zaslúžili pravekí umelci, ktorí jaskyňu skrášlili až dvoma tisíckami kresieb vtedy žijúcich zvierat, tvorov vytvorených fantáziou a ďalších abstraktných obrazov. Jaskyňu Lascaux objavili štyria chlapci pred 75 rokmi, 12. septembra 1940.

16.09.2015 17:00
jaskyňa, lascsaux, pravek, maľby, francúzsko, Foto:
Praveké maľby z Lascsaux. Podobné motívy je možné nájsť po celom svete.
debata

Stalo sa to úplne náhodne, keď deti hľadali svojho psa na kopci pri rieke Vézère. Pohľad, ktorý sa chlapcom po zlanení do jaskyne naskytol, im vyrazil dych. Na stenách pred nimi akoby ožili vyhynuté zvieratá, ako napríklad divé kone, mamuty, tury, jelene alebo bizóny, ale aj rôzne obrazy vytvorené fantáziou. K tým najznámejším patrí asi preslávený jednorožec z Lascaux.

„Nevytvorili sme vôbec nič,“ vyhlásil po prezretí malieb slávny Pablo Picasso. Lascaux ani ostatné jaskyne zrejme nikdy neboli obývané. Vtedajšia populácia ich pravdepodobne vnímala ako posvätné a kultové miesta, ktoré slúžili na vykonávanie rituálov. Celkom sa v jaskyni nachádza 600 malieb a 1 500 rytých kresieb. Mnoho z nich je v obrovských rozmeroch, niektoré až päťmetrové.

Len výnimočne je možné uvidieť vyobrazenie ľudskej postavy. Vedci doteraz druhovo zaradili zvieratá zo 600 obrazov. Nad viacerými motívmi si však stále lámu hlavu. Špekulácie vyvoláva napríklad vták na tyči a muž s vtáčou hlavou, na ktorú sa rúti obrí býk. V roku 2000 vyslovil profesor Michael Rappenglück z univerzity v Mníchove domnienku, že by mohlo ísť o najstaršiu mapu nočnej oblohy, čo by trochu menilo pohľad na „primitívneho“ pravekého lovca.

Symboly sú známe z mnohých iných kultúr a vzťahujú sa k Zemi aj k vesmíru. „Je to mapa prehistorického kozmu. Bolo to ich nebo plné zvierat a duchov,“ povedal Rappenglück. Ako to celé bolo? Nálezy z Južnej Afriky publikované minulý týždeň hovoria o tom, že rituálne obrady robili praľudia už pred 3¤miliónmi rokov.

V roku 1948 bola jaskyňa Lascaux otvorená verejnosti a vzápätí sa stala vyhľadávanou atrakciou. Davy ľudí však začali unikátne maľby poškodzovať. Ničil ich aj oxid uhličitý vydychovaný turistami. Udržať jaskynnú mikroklímu bolo ťažké. Francúzska vláda preto v roku 1963, keď pamiatke hrozilo nenávratné poškodenie, siahla k jedinému možnému riešeniu – jaskyňu pre verejnosť uzavrela. Komplex zostal prístupný len pre bádanie historikov a malý počet návštevníkov.

Kvôli veľkému záujmu o jedinečnú pamiatku však francúzske úrady pristúpili k vybudovaniu vernej kópie s názvom Lascaux II. Teda dvoch najreprezenta­tívnejších a najatraktívnejších častí jaskyne – Sály býkov a axiálneho výklenku. Replika bola otvorená v roku 1983. Ročne si ju prehliadne asi 300-tisíc ľudí. Komplex jaskýň s maľbami je spolu s ďalšími prehistorickými pamiatkami v údolí rieky Vézère súčasťou Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Francúzsko sa pýši aj ďalšími podobnými unikátmi. V roku 1994 boli v jaskyni Chauvet neďaleko Lyonu objavené nástenné maľby zvierat z obdobia pred 31-tisíc rokmi. Pamiatka je však prístupná len odborníkom, replika jaskyne bola pre návštevníkov otvorená tento rok. V roku 2005 bola objavená jaskyňa Vilhonneur pri meste Angouleme na juhozápade Francúzska, ktorej nástenné maľby sú staré 27-tisíc rokov. Známa je aj jaskyňa Combe d'Arc s výzdobou starou približne 22-tisíc rokov.

Praveké galérie možno nájsť aj v ďalších jaskyniach po celom svete. Jednou z najznámejších je španielska Altamira či jaskyňa El Castillo. Veľmi staré maľby boli objavené na indonézskom ostrove Sulawesi (až 40-tisíc rokov staré) alebo v rumunskej jaskyni Coliboaia (35-tisíc rokov). Známe sú tiež nálezy z indickej Bhimbetky, z Alžíru, Líbye, Južnej Afriky, Austrálie alebo Južnej Ameriky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #jaskyňa #pravek #praveké maľby