V Zambii sa rýchlo rozmáha pytliactvo

V Zambii sa vysokým tempom rozmohol nelegálny lov chránených zvierat. Ide hlavne o levy, nosorožce, slony a leopardy. Dôvodom nárastu pytliactva je zvyšujúca sa nezamestnanosť, ktorá súvisí so zatváraním baní na meď.

13.11.2015 15:00
debata

Zambijská ekonomika stojí na ťažbe medi – toto odvetvie sa v Zambii podieľa na tvorbe hrubého domáceho produktu zo 70 percent. Za posledný rok však cena medi klesla a podľa Wisdoma Gondweho, ktorý pracuje v nadácii na ochranu africkej prírody, je pokles výkonu banského priemyslu príčinou zvyšujúce sa nezamestnanosti. Baníci, ktorí prišli o prácu, sa teraz snažia zarobiť si pytliactvom.

Najohrozenejšie sú podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) slony. Začiatkom 20. storočia ich žilo v Afrike tri až päť miliónov, dnes je ich 470-tisíc a rýchlo ich ubúda. V Afrike je ročne podľa štatistík zastrelených vyše 30-tisíc slonov. Umierajú hlavne kvôli neutíchajúcemu záujmu o slonovinu v Číne. Za kilogram slonoviny sa na trhoch platí zhruba 2¤000 dolárov.

Gondwe povedal, že pytliactvo sa natoľko rozmáha, že to môže ohroziť sľubne sa rozvíjajúcu turistiku. V Zambii je 20 národných parkov a desiatky rezervácií. „Tie zvieratá sú vážne ohrozené a rýchlo ich ubúda. Veľké mačkovité šelmy sú takmer vyhubené a zostáva tu len niekoľko stoviek slonov a nosorožcov. To zabíjanie sa musí rýchlo skončiť,“ povedal Gondwe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pytliaci #Zambia #nosorožce #slony