Rok 2015: Najvýznamnejšie objavy sveta vedy

Ak minulý rok najviac zaujalo pristátie sondy Rosetta na kométe, tak v tomto roku svet zrejme najviac fascinovala návšteva planétky Pluto či vyvinutie novej superpresnej technológie na upravovanie génov. Práve tú označil vedecký časopis Science za objav roka.

30.12.2015 15:00
Pluto Foto:
Doteraz najostrejšia snímka trpasličej planéty Pluto.
debata

Je to totiž relatívne jednoduchá a lacná technológia a očakáva sa jej prudké rozšírenie do všemožných oblastí medicíny či biológie. Je to však aj kontroverzná metóda, ktorá sa dá použiť na úpravu ľudských génov. Vedci preto tento rok zvolali konferenciu o technológii CRISPR, kde poukázali na jej veľký potenciál v lekárstve, no aj na jej možné zneužitie.

Tento rok však priniesol aj menej viditeľné, no zaujímavé objavy. Vedcom sa napríklad podarilo z kmeňových buniek vypestovať hlasivky. Astronómom hlavu zamotala vzdialená exoplanéta, pri ktorej mohla byť zaparkovaná obrovská mimozemská stavba. To sa však nakoniec nepotvrdilo. Podarilo sa však nájsť exoplanétu najviac podobnú Zemi. Planéta Kepler-452b je rovnako veľká ako Zem, má veľmi podobnú dráhu obehu okolo svojej hviezdy a na jej povrchu by sa mohla nachádzať voda v tekutom skupenstve.

V Číne zase našli fosílie okrídleného mäsožravého dinosaura, ktorý bol prakticky celý pokrytý perím. Vedci však dospeli aj k názoru, že nás možno čaká osud dinosaurov. Naša planéta je totiž uprostred šiesteho masívneho vymierania druhov, ktoré je výsledkom činnosti človeka.

Americkí vedci zostrojili batérie, ktoré je možné nabiť v priebehu pár sekúnd. To by mohlo výrazne podporiť rozšírenie elektrických vozidiel a zlepšiť spotrebnú elektroniku, ako sú smartfóny. Takisto vznikol krém, ktorým je možné odstrániť tetovanie bez poškodenia kožných buniek.

A v neposlednom rade už vieme, prečo majú mačky rady škatule. Niektoré sa v nich vyhýbajú potenciálnym konfliktom, iným je proste zima a kartón je skvelý izolačný materiál.

RANDE S PLUTOM
Sonda New Horizon americkej NASA preletela popri trpasličej planéte Pluto a poslala na Zem snímky jej zmrznutého povrchu. Teplota na Plute je mínus 235°C. Ľad na povrchu je tvorený metánom, oxidom uhoľnatým aj vodou. Bol to historicky prvý tesný prelet popri Plute.

NÁJDENIE VAKCÍNY NA EBOLU
Po epidémii eboly v západnej Afrike v roku 2014 sa v tomto roku začali klinické testy vakcíny VSV-EBOV, ktoré viedla kanadská Agentúra verejného zdravia. Vakcína dosiahla 100-percentnú účinnosť, pričom kombinuje fragment vírusu spôsobujúceho ebolu s ďalším bezpečnejším vírusom. Spolu dokážu „vytrénovať“ imunitný systém na boj proti ebole.

IMPLANTÁT BIONICKEJ ŠOŠOVKY
Nová vnútroočná šošovka dokáže zlepšiť zrak pacientov až trojnásobne. Na jej umiestnenie do oka je potrebný chirurgický zákrok, počas ktorého sa šošovka nahradí bionickým implantátom. Ide však o rýchly zákrok, ktorý sa dá zvládnuť aj za osem minút a vyžaduje si len 2,7-milimetrový rez.

EDITÁCIA GÉNOV TECHNOLÓGIOU CRISPR
Veľmi presnú úpravu génov pomocou novej technológie CRISPR použili v Číne na úpravu ľudského embrya. Genetici z Harvardu použili CRISPR na vloženie génov z mamuta do sloních buniek vypestovaných v laboratóriu.

NOVÝ PREDCHODCA ČLOVEKA
V jaskyni v Južnej Afrike sa podarilo nájsť fosílie dosiaľ neznámeho predchodcu človeka. Do stále košatejšieho evolučného stromu ľudí tak pribudol ďalší druh. Homo naledi zrejme pochovával mŕtvych, čo bolo dosiaľ pripisované len ľuďom.

Rekonštrukcia tváre predchodcu človeka Homo... Foto: SITA, Mark Thiessen
predchodca človeka, Homo naledi Rekonštrukcia tváre predchodcu človeka Homo naledi. Autorom rekonštrukcie je paleontológ John Gurche.

NOVÉ ANTIBIOTIKUM
Vedci takmer po 30 rokoch objavili nové antibiotikum s potenciálom liečiť fatálne bakteriálne infekcie, ako je MRSA. Teixobactín sa vie spojiť s tukovými bunkami, ktoré baktérie používajú pri stavbe bunkovej steny, a tak ich oslabiť.

TEČÚCA VODA NA MARSE
Sonda Mars Reconnaissance Orbiter americkej NASA priniesla dôkazy o prítomnosti tečúcej vody na Marse. Podarilo sa jej nájsť 100 metrov dlhé prúdy slanej vody. Nájdenie slanej vody zvýšilo šance nájsť v budúcnosti na Marse jednoduché formy života.

Tmavé prúdy na svahoch Marsu sú tečúcou vodou. Foto: NASA/JPL-CALTECH/UNIVERSITY OF ARIZONA
Mars Tmavé prúdy na svahoch Marsu sú tečúcou vodou.

NOVÉ SKUPENSTVO
Základné skupenstvá hmoty – pevné, tekuté a plynné – dostali nový prírastok s názvom Jahn-Tellerov kov. Vzniká po vložení kovu rubídium do guľatých uhlíkových molekúl. Japonskí vedci takto vytvorili zvláštnu kryštalickú štruktúru, ktorá má izolačné, supravodivé aj magnetické vlastnosti, no správa sa ako kov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #gén #šošovka #Pluto #objavy #Homo naledi #Ročenka 2015