Plesiosaury plávali podobne ako tučniaky

Britsko-americký vedecký tím pomocou počítačovej simulácie zistil, že plesiosaury plávali pravdepodobne ako tučniaky, pričom predné končatiny používali ako pádla a zadné zas ako kormidlo.

04.01.2016 13:00
plesiosaurus, dinosaurus, voda, more Foto:
Dravé plesiosaury vyhynuli spolu s dinosaurami pred 66 miliónmi rokov.
debata

Plesiosaury boli dravé morské plazy, ktoré žili počas druhohôr a vyhynuli spolu s dinosaurami pred 66 miliónmi rokov. Prvú fosíliu plesiosaura objavila v roku 1821 Mary Anningová, pričom už o niekoľko rokov neskôr začali vedci riešiť otázku, ako sa tieto živočíchy pohybovali. Niektorí tvrdili, že plesiosaury používali všetky štyri končatiny ako veslá na člne, iní sa prikláňali k možnosti pohybu ako tučniaky alebo vodné korytnačky a ďalší preferovali kombináciu prvých dvoch možností.

Adam Smith z Nottingham Natural History Museum spoločne s kolegami z Georgia Institute of Technology preto vytvorili počítačovú simuláciu pohybu plesiosaura druhu Meyerasaurus victor, ktorý dorastal približne do dĺžky tri metre. Jeho fosíliu objavili v Nemecku, pričom sa zachovala takmer kompletná kostra. „Naša štúdia ukazuje, že najpravdepodob­nejšou možnosťou bol pohyb nahor a dole. Tak sa pohybujú dnešné vodné korytnačky a tučniaky, pričom tučniaky vo vode doslova lietajú. Dospeli sme preto k záveru, že plesiosaury pri plávaní využívali predovšetkým predné končatiny, pričom zadné im slúžili na manévrovanie a udržiavanie stability,“ uviedol Smith, ktorý spolu s kolegami zverejnili výsledky štúdie v časopise Plos One.

debata chyba
Viac na túto tému: #plesiosaury