Britskí vedci opísali najstaršieho jurského dinosaura

Britskí vedci na čele s Davidom Martillom z University of Portsmouth popísali nový rod a druh dinosaura, ktorý je najstarším známym jurským predstaviteľom tejto skupiny vyhynutých plazov. Dinosaura, ktorého pozostatky objavili vo Walese, pomenovali Dracoraptor hanigani.

21.01.2016 13:54
debata

Fosíliu objavili v roku 2014 na pláži neďaleko Cardiffu bratia Rob a Nick Haniganovci, ktorí ju následne venovali Waleskému národnému múzeu. Martill spolu s kolegami potom nález preskúmali a popísali, pričom dinosaurus dostal druhové meno práve po svojich objaviteľoch.

Z dinosaura sa zachovalo približne 40 percent kostí vrátane lebky, zubov, pazúrov či častí chodidiel. Fosília sa našla v horninách starých približne 201 miliónov rokov, čo je obdobie na rozhraní triasu a jury. Vtedy na Zemi došlo k masovému vymieraniu druhov, čo umožnilo dinosaurom stať sa dominantnou skupinou až do konca druhohôr. Práve na začiatku jury sa začal diverzifikovať podrad Theropoda, do ktorého patril tiež Dracoraptor či neskoršie rody ako Tyrannosaurus a Velociraptor.

Dracoraptor hanigani dorastal do dĺžky približne dva metre, i keď vedci pripúšťajú, že nájdená fosília mohla patriť mláďaťu. Jeho zuby naznačujú, že šlo o dravca. Súčasťou nálezu boli aj pozostatky morských živočíchov, na základe čoho si paleontológovia myslia, že dinosaurus pravdepodobne spadol z útesu do mora, kde sa následne jeho kostra zachovala v sedimentoch. Popis nového druhu zverejnili v časopise Plos One.

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #wales #Dracoraptor hanigani