Na Aljaške teplé more zabilo tisíce vtákov

Tisíce uhynutých morských vtákov objavili v priebehu januára biológovia na západnom pobreží Aljašky, čo je v tejto oblasti doteraz nebývalý nález.

25.01.2016 12:00
vtáky, vtáci, sťahovanie, teplé krajiny, hus Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Vtákom sa stal osudným nedostatok potravy, kvôli ktorému vyhladovali. Podľa expertov ide o ďalší dôkaz nepriaznivého vplyvu, ktorý má otepľujúca sa oceánska voda na kolobeh života v prírode.

Na asi dvojkilometrovom páse pobrežia neďaleko mesta Whittier objavili prírodovedci viac ako 8-tisíc mŕtvych tiel aliek tenkozubých (Uria aalg), ktoré okrem tejto oblasti hniezdia aj na severozápadnom pobreží Európy. „Je to také množstvo, že sa tomu nevyrovnajú žiadne záznamy, ktoré sú mi známe,“ povedal biológ David Irons, ktorý so svojimi kolegami čiernobiele vtáky v prvej polovici januára objavil. Tím odvtedy prechádza okolie a hľadá ďalšie telá, aby zmapoval skutočný rozsah škôd na miestnu populáciu aliek.

Podľa Ironsovej kolegyne Heather Rennerovej je januárový úhyn súčasťou dlhšieho cyklu, ktorý sa začal vlani v lete a o život pri ňom prišlo okolo stotisíc vtákov.

Veľká väčšina z nich zrejme zahynula hladom, pretože sa v ich revíri prestali vyskytovať ryby, ktoré slúžia ako ich hlavná potrava. „Ryby, ktoré lovia, majú sklon žiť len vo vodách s určitou teplotou. Keď sa teplota výraznejšie zvýši, ryby zmiznú,“ vysvetlil Irons.

Podľa meraní biológov sa za posledné dva roky okolo severnej časti Severnej Ameriky rozšírila oblasť vody, ktorej teplota je o niekoľko desatín až o stupeň nad dlhodobým priemerom. To podľa expertov môže mať v budúcnosti vplyv nielen na populáciu aliek, ale aj na ďalšie morské živočíchy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vtáky #globálne otepľovanie #Aljaška #Alka tenkozubá