Netopierom roka je raniak zo slovenských panelákov

Netopierom roka 2016 sa stal raniak hrdzavý, ktorého možno stretnúť aj na Slovensku. Tomuto nočnému lovcovi a výbornému letcovi tento titul udelila spoločnosť BatLife Europe.

08.02.2016 09:01
netopiere Foto:
Ilustračné foto.
debata

Je schopný dosiahnuť rýchlosť viac ako 50 kilometrov za hodinu. Slovensko je významné zimovisko tohto druhu netopiera a miesto, kde sa pári v jesennom období.

„Raniaky sú prirodzenou súčasťou mestského prostredia a vlastne fungujú ako prirodzený štít pred dotieravým hmyzom,“ uviedol Martin Ceľuch zo Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku. Najčastejšie ho možno stretnúť na sídliskách v mestách. „Vytvára tam početné kolónie a osídľuje štrbiny a dutiny medzi panelmi. V posledných rokoch je tento druh ohrozený najmä zatepľovaním budov a naša spoločnosť mu venuje veľkú pozornosť,“ dodal.

Na jeho záchranu sa na Slovensku uskutočnili dva rozsiahle projekty financované z programu LIFE+ Európskej komisie. „Každoročne zachraňujeme stovky raniakov, ktoré zablúdia do bytov, keď hľadajú úkryty v panelákoch. Druh je na Slovensku stále veľmi početný a prispieva tak k pestrosti života v mestách, čo zvyšuje ekologickú stabilitu,“ povedal Ceľuch.

Raniaky sú prirodzenou súčasťou mestského prostredia a vlastne fungujú ako prirodzený štít pred dotieravým hmyzom.
Martin Ceľuch, Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku

Raniak loví vo výškach až do tisíc metrov na otvorených priestranstvách, nad lesným porastom či nad vodnými plochami. Živí sa najmä väčším hmyzom, ako sú nočné motýle a chrobáky, ktoré sa zvyknú dostávať k ľuďom najmä pri večernom vetraní v rozsvietenej miestnosti. Nepohrdne však ani komármi. Na jar a na jeseň je možné raniaka pozorovať, ako loví aj v priebehu dňa. Raniak hrdzavý je rozšírený vo veľkej časti Európy. Oblasti rozmnožovania tohto druhu sa nachádzajú hlavne v severovýchodnej časti Európy, hibernuje najmä v jej juhozápadnej alebo južnej časti. Raniak je typickým lesným druhom, ale vyskytuje sa aj v iných lokalitách a v mestách. Úkryty si nachádza v dutinách stromov a na juhu Európy tiež v jaskyniach.

Vďaka spoločnosti BatLife Europe sa podľa jej predsedu Jasja Dekkera viac ako 30 krajín Európy v roku 2016 zameria na propagáciu ochrany a zvýšenie povedomia verejnosti o tomto druhu netopiera. „Partneri BatLife Europe zvolili raniaka hrdzavého za Netopiera roka 2016, pretože tento fascinujúci druh je známy migráciou na dlhé vzdialenosti. Je vynikajúcim príkladom toho, aké je dôležité pozrieť sa aj za hranice a medzinárodne spolupracovať pri ochrane citlivých druhov. Práve to bolo dôvodom, prečo bolo založené BatLife Europe – pomáhať netopierom a umožniť spoluprácu a vzájomnú výmenu skúseností medzi mimovládnymi organizáciami,“ vysvetlil Dekker.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Panelák #netopier #raniak hrdzavý